logo

Locuitorii din două sate riscă să piardă un proiect de 8 mln lei


https://www.ipn.md/ro/locuitorii-din-doua-sate-risca-sa-piarda-un-proiect-de-7967_1029450.html

Locuitorii din două sate din raionul Străşeni riscă să piardă un proiect de opt milioane de lei, bani cu care urma să fie construit un apeduct. Licitaţia pentru selectarea firmei care va face lucrările a fost organizată deja de patru ori, fiind contestată de fiecare dată de mai mulţi agenţi economici. Aceştia nu sunt de acord că au fost descalificaţi pentru că au preţuri mai mici decât valoarea proiectului. La rândul lor, membrii grupului de achiziţii spun că legea nu le permite participanţilor la licitaţie să scadă radical sumele indicate de proiectanţi, transmite IPN cu referire la o investigaţie realizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.

Satele Ghelăuza şi Saca numără împreună 1 300 de locuitori. Fântânile sunt o raritate aici, iar cele care există nu au suficientă apă, afirmă primarul Nicoleta Malai. Aşa că, administraţia locală a decis să înainteze un proiect pentru construcţia unui apeduct. Banii, 8,2 milioane de lei, au venit din partea Fondului Ecologic.  Prima tranşă, de două milioane, a fost acordată imediat ce proiectul a fost aprobat, iar de atunci comisia de licitaţie încearcă, fără succes, să selecteze antreprenorul care va efectua lucrările. Nicoleta Malai spune că, dacă agentul economic nu va fi ales până în luna noiembrie, localitatea va pierde proiectul, asta deoarece contractul cu Fondul Ecologic a fost încheiat pentru un an, perioadă în care lucrările trebuiau începute.

Ultima licitaţie a avut loc la începutul lunii august, iar în competiţie s-au înscris şapte participanţi. În final, comisia a selectat o companie, motivând că aceasta a venit cu cea mai bună ofertă – aproape 7 milioane de lei cu tot cu TVA, şi care trebuia să înceapă imediat lucrările. Potrivit contractului, apeductul urmează să fie construit timp de trei luni. Însă, rezultatele licitaţiei au fost contestate de către trei participanţi, care consideră că au fost descalificaţi pe nedrept. Firmele nemulţumite au contestat licitaţia deja în instanţa de judecată, deoarece după intrarea în vigoare a noii legi privind achiziţiile publice, Agenţia de Achiziţii Publice nu mai examinează contestaţiile depuse de agenţii economici.

Olesea Stamate, preşedinta Asociaţiei pentru o Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), afirmă că, în afara multiplelor probleme pe care le ridică acest caz, cea mai acută este lipsa unei autorităţi responsabile de soluţionarea contestaţiilor. „Agenţia pentru Soluţionarea Contestaţiilor nu este creată încă, deoarece modificările la legea nouă privind achiziţiile publice abia urmează a fi votate în lectura a doua, în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Însă, corect ar fi fost ca Agenţia Achiziţii Publice să menţină, temporar, până la crearea noii autorităţi, funcţia de soluţionare a contestaţiilor. Astfel, agenţii economici sunt nevoiţi să-şi soluţioneze pretenţiile în instanţa de judecată, unde ştim bine cât poate dura examinarea unui dosar”, a spus în concluzie preşedinta AGER, citată de autorii investigaţiei.