logo

Locotenent-colonel de poliție în rezervă, către procurorul general: Insistăm pe audiență!


https://www.ipn.md/ro/locotenent-colonel-de-politie-in-rezerva-catre-procurorul-general-7967_1076161.html

Angela Cirun, locotenent-colonel de poliție în rezervă, solicită să fie primită de urgență, împreună cu soțul, în audiență la procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit ei, un procuror-șef din cadrul Procuraturii Generale, în complicitate cu doi avocați din capitală, „îi nimicesc familia”, care, deja de zece ani, trăiește un adevărat calvar.

Într-o conferință de presă la IPN, Angela Cirun a declarat că atât ea, cât și soțul, au activat câte 30 de ani în organele afacerilor interne. Au decis să se adreseze procurorului general prin intermediul unei conferințe de presă deoarece numeroasele adresări directe au ajuns pe mâna procurorilor interesați că ei să nu obțină audiență, iar procurorul general să nu cunoască despre cazul lor.

Femeia s-a referit la o schemă de corupție, aplicată din anul 2011 și în care este implicat un procuror din cadrul Procuraturii Generale, dar și magistrați din Judecătoria Drochia. La fel și doi avocați, care sunt vizați în doua cauze penale – pentru fals în declarații și pentru falsificări de documente oficiale.

Locotenent-colonelul de poliție în rezervă a menționat că a obținut o casă printr-o decizie de judecată, irevocabilă și definitivă. Respectând cadrul legal, a vândut această casă mamei sale, iar printr-o altă hotărâre de judecată acest contract de vânzare-cumpărare a fost recunoscut legal. Însă în 2011, „la cererile calomnioase, ale unei persoane care se pretindea ruda vânzătorului de la care a fost cumpărată casa”, procurorul general de atunci a dispus pornirea unei cauze penale în privința sa pentru „falsificarea probelor în procesul civil” și „pentru dobândire ilicită în proporții deosebit de mari”. Femeia spune că, odată cu pornirea acestei cauze penale, au început ilegalități, umilințe, batjocura și acei zece ani de calvar.

Angela Cirun susține că punerea sub urmărire penală pentru dobândirea ilicită a casei contravine legii, deoarece atunci deja exista hotărârea Judecătoriei Bălți din 2010, prin care a fost declarată legală obținerea dreptului de proprietate asupra casei. „Și aici este necesar de accentuat rolul decisiv al procurorului în cadrul Procuraturii Generale, Tatiana Gulea, la pornirea și desfășurarea acestei urmări penale”, a menționat fosta polițistă.

Potrivit ei, acest procuror, folosind situația de serviciu și depășindu-și atribuțiile, a admis amestec abuziv în înfăptuirea justiției, încălcând principiul independenții judecății în fața legii. „Acest procuror, printr-o interpelare, a solicitat din Judecătoria Bălți întregul dosar civil, pornit la cererea sa, care se afla în examinare. Acest lucru a avut loc ilegal, întrucât, nici ea și nici Procuratura Generală nu erau parte în dosar. De asemenea, în opinia sa, prin aceste acțiuni procurorul a exercitat presiuni asupra judecătorului pe caz pentru a împiedica examinarea obiectivă”. Astfel, „în mod abuziv și ilegal , nefiind parte a dosarului civil, a făcut cunoștință cu dosarul. Or, doar participanții la proces au parte să ia cunoștință cu materialele cauzei”, susține Angela Cirun.

Femeia solicită procurorului general inițierea unei verificări a acestor fapte în mod imparțial și obiectiv. Angela Cirun a declarat că în examinarea dosarului penal au fost admise numeroase ilegalități. A fost pusă sub învinuire în lipsa avocatului său, care nu a fost înștiințat din timp. Totodată, i-a fost înaintată învinuirea, chiar dacă în fața procurorului erau două hotărâri de judecată în două cauze civile, una care confirmă legalitatea obținerii dreptului de proprietate. De asemenea, era expertiza care infirma presupusul fals al probei în procesul civil.

Cauza penală se află în examinare deja în a treia procuratură, aceasta după ce a fost la Bălți, apoi la Râșcani, iar acum a fost transmisă la Procuratura raionului Sângerei, a precizat femeia.