Localităţile rurale sunt fără acces la serviciile de sănătate
https://www.ipn.md/ro/localitatile-rurale-sunt-fara-acces-la-serviciile-de-sanatate-7967_958773.html
Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, adoptată recent, nu a condus la schimbări calitative, inclusiv în sfera medicală, deoarece sporirea anuală a salariilor compensează doar rata inflaţiei. Mecanismul constituit nu ia în calcul majorarea preţurilor de consum şi a tarifelor. Situaţia se agravează şi din cauza tergiversării procesului de includere în salariu a plăţilor pentru vechimea în muncă şi riscul în activitate. Sunt constatări făcute la şedinţa Consiliului Republican al Sindicatului ”Sănătatea” (CRSS) de preşedintele acestuia Victor Benu.
Deşi cheltuielile pentru salarizare în volum au crescut, acestea nu au influenţat pozitiv soluţionarea problemelor sociale ale salariaţilor din domeniu. Salariul mediu în sănătate este 1130 lei şi constituie doar 76 la sută din salariul medie pe economie. Circa 70 la sută din angajaţi au un salariu de funcţie mai jos de minimul de existenţă -786 lei.
Benu a mai declarat că o mare parte a populaţiei aptă de muncă, în special din localităţile rurale, nu are acces la serviciile de sănătate, iar majoritatea instituţiilor din acest sector activează cu foarte mari dificultăţi, inclusiv nu dispun de apeduct, canalizare, încălzire.
Circa 70 de instituţii primare rurale rămân fără legătură telefonică, 42 sunt în stare avariată şi necesită reamplasare, 76 instituţii necesită reparaţie capitală, 42 centre de sănătate rurală activează fără electrocardiograf, 32 fără echipament de laborator în această stare se află punctele medicale din raioanele şi orăşelele Moldovei
Echipamentul medical din instituţiile primare, cu excepţia celui recepţionat prin Fondul de Investiţii în Sănătate al Băncii Mondiale, are un grad de uzură de 100%.
Victor Benu declară că Sindicatul „Sănătatea” susţine ferm propunerile Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale la Proiectul Cadrului de cheltuieli pe termen mediu pentru ramura sănătăţii, dar regretă faptul că majorarea finanţării ramurii de la Bugetul de stat şi de la bugetele locale nu este încă susţinută de alţi parteneri sociali, inclusiv Ministerul Finanţelor, ceea ce poate aprofunda criza în sistemul sănătăţii.