logo

Livrările de fructe și legume în Rusia sunt la cheremul deciziilor politice, expert IDIS


https://www.ipn.md/ro/livrarile-de-fructe-si-legume-in-rusia-sunt-la-cheremul-deciziilor-politice-expe-7965_1036930.html

Relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu Rusia au intrat în impas din august 2014, după ce Chișinăul a semnat Acordul de Asociere cu UE. La puțin timp, Moscova a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești, iar ulterior embargourile au venit unul după altul. Livrările de fructe și legume în Federația Rusă sunt la cheremul deciziilor politice, iar promisiunile de restabilire a exporturilor sunt doar la nivel de retorică, subliniază expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, citat de IPN.

În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Ion Tăbârță a spus că președintele Igor Dodon a declarat de nenumărate ori că va soluționa problema exporturilor de fructe și legume în Federația Rusă. S-a întâlnit și cu premierul rus, Dmitri Medvedev și cu vicepremierul Dmitri Rogozin, dar fără rezultat.

„Menținerea embargourilor relevă că președintele Igor Dodon nu-și onorează promisiunile din campania electorală, când declara că restricțiile vor fi scoase imediat după ce va ajunge la cârma statului. Ba mai mult, Dodon spunea și despre simplificarea condițiilor de aflare la muncă a moldovenilor în Federația Rusă, situația cărora a rămas neschimbată. Promisiunea de lungă durată, neonorată a șefului statului a fost și soluționarea conflictului transnistrean”, a remarcat Tăbârță.

Potrivit expertului, Dodon declară, de câte ori are ocazia, că Republica Moldova și-a majorat exporturile în Federația Rusă, dar statisticile îl contrazic. Ponderea este sub 20%, iar UE rămâne principalul partener comercial al Moldovei cu o cotă de 63,4% în primul semestru.

„Logica afirmațiilor lui Igor Dodon se înscrie în misiunea geopolitică a Federației Ruse pe care o are acesta în Republica Moldova și face parte din scenariul politic de restabilire a influenței Moscovei în spațiul ex-sovietic, iar Transnistria joacă un rol important”, a mai spus expertul.