logo

Lituania își propune să devină un centru FinTech în regiunea nordică și baltică


https://www.ipn.md/ro/lituania-isi-propune-sa-devina-un-centru-fintech-in-regiunea-7966_1039275.html

Lituania își propune să devină un centru FinTech, adică al tehnologiilor financiare, în regiunea nordică și baltică a Europei. În aceste sens, Banca națională a Lituaniei, împreună cu alte structuri de stat, creează un mediu favorabil pentru înființarea și activitatea instituțiilor financiare, iar printre măsuri se numără un proces de obținere a autorizației relativ ușor, care permite o ulterioară activitate pe piața bancară a Uniunii Europene, transmite IPN.

Într-o discuție la Vilnius cu un grup de jurnaliști de la Chișinău, Rūta Medaiskytė, șefa proiectului Newcomer al Băncii lituaniene, a spus că Banca își propune să creeze un spațiu prietenos cu ajutorul inovațiilor, astfel încât să ofere cele mai bune condiții pentru dezvoltarea tehnologiilor financiare și crearea celui mai favorabil mediu pentru firmele FinTech din întreaga regiune nord-baltică. Astfel, Banca vine în sprijinul companiilor care propun produse financiare inovatoare și soluții de afaceri, oferindu-le consultanță și posibilitatea de a testa proiectele pe care le propun. Ca urmare a testării, dar și a examinării modului de implementare și a criteriilor de conformare, Banca Lituaniei oferă licență instituțiilor financiare în condiții simplificate.

Rūta Medaiskytė a menționat că procesul de obținere a autorizației este relativ ușor și cu cost redus. După depunerea documentelor solicitate, Banca Lituaniei are nevoie de trei luni pentru a lua o decizie privind eliberarea unei licențe. În alte țări ale Uniunii Europene, procesul poate dura chiar și 12 luni sau mai mult. O altă oportunitate, spune șefa proiectului, este accesul la infrastructura de plată a Băncii din Lituania pentru companiile din sectorul nebancar care intenționează să furnizeze servicii de plată, evitând astfel un intermediar.

Printre alte instrumente aplicate de către Banca Lituaniei este acordarea licenței bancare specializate. Astfel, pentru a înființa o bancă în Lituania care să ofere servicii bancare obișnuite, se aplică cea mai mică cerință inițială de capital în întreaga zonă euro – un milion euro. Suma este de cinci ori mai mică decât se aplică în cazul băncilor care oferă întreaga gamă de servicii, inclusiv cele de investiții.

Rūta Medaiskytė a mai spus că Banca planifică să creeze un sistem în cadrul căruia companiilor nou-venite (new comer) li se va oferi și oportunitatea de a-și testa proiectul, prin intermediul unei „căsuțe de reglementare”, unde vor beneficia de supraveghere și consultanță din partea Băncii din Lituania. În regimul de testare, în cadrul unui mediu reglementat, companiile vor putea oferi consumatorilor produse financiare inovatoare și soluții de testare a afacerilor. Scopul este de a acorda anumite beneficii participanților la etapa de testare. De asemenea, înainte de a lansa o afacere sau un produs nou, investitorii vor putea verifica dacă activitatea lor este în conformitate cu toate cerințele legislative.

Dezvoltarea unui mediu de reglementare și de supraveghere favorabil al FinTech, precum și încurajarea inovațiilor în sectorul financiar este una dintre direcțiile strategice ale Băncii Lituaniei pentru perioada 2017-2020.