logo

Litigiile dintre consumator și comerciant ar putea fi soluționate în afara instanței de judecată


https://www.ipn.md/ro/litigiile-dintre-consumator-si-comerciant-ar-putea-fi-solutionate-7966_1100200.html

Litigiile în materie de consum ar putea fi soluționate în afara instanței de judecată. Deputații au aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede instituirea în cadrul juridic național a unui mecanism de soluționare a acestui tip de litigii, care nu implică medierea și arbitrajul, transmite IPN.

Proiectul de modificare a Legii privind protecția consumatorilor a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Autorii documentului propun instituirea soluționării alternative a litigiilor (SAL). SAL va putea fi utilizat pentru orice sector de piață, cu excepția serviciilor de sănătate și educație. În cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor va fi înființată o structură responsabilă de derularea procedurilor SAL. Termenul de soluționare a litigiilor va fi de 90 de zile.

Totodată, modificările legislative propuse se mai referă la asigurarea drepturilor consumatorilor care au acces la conținut digital, servicii digitale sau achiziționează astfel de produse. Mai exact, vânzătorul va avea obligația să ofere actualizarea conținutului digital sau a serviciului digital integrat în bunul vândut.

Proiectul de lege urmează să fie aprobat în lectură finală.