logo

Listele electorale au puţine femei şi tineri. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/listele-electorale-au-putine-femei-si-tineri-alegeri-2015-7965_1020416.html

Listele partidelor pentru alegerile locale din 14 iunie, la fel ca şi în scrutinele anterioare, au foarte puţine femei şi tineri, şi aceştia sunt plasaţi spre coadă – constată experţii Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, care au analizat listele electorale.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Alexei Buzu, directorul organizaţiei, a menţionat că ultimele sondaje arată o încredere mai mare a cetăţenilor în femeile din consiliile raionale, din Guvern şi Parlament. Cu toate acestea, femeile sunt mai puţin încurajate să participe în cursa electorală. Una din cauze e că circa 20 la sută din alegători au viziuni paternale şi spun că vor vota exclusiv pentru bărbaţi. O altă cauză e că în Moldova bărbaţii sunt cei care au mai mulţi bani, ei finanţează partidele şi tot ei decid cine să fie pe listă.

Analiza arată că cea mai mare reprezentare a femeilor e pe lista Partidului Democraţia Acasă – peste 60% din candidaţi sunt femei. Partidele din Parlament se regăsesc la coada clasamentului, cea mai mică reprezentare având-o Partidul Liberal – puţin peste 23% din candidaţi sunt femei. Alexei Buzu a spus că în scrutinul din 2015 femeile şi tinerii sunt reprezentaţi chiar mai puţin decât în 2007.

Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, a menţionat că acum listele electorale arată ca la începutul anilor 90 în ceea ce priveşte reprezentarea femeilor şi tinerilor, şi este regretabil că partidele de la guvernare sunt codaşe în asigurarea unui echilibru în acest sens. Societatea civilă s-a aşteptat la astfel de rezultate după alegerile parlamentare şi a insistat că sunt necesare modificări urgente în legislaţie pentru impunerea unei cote de reprezentare.

Andrei Brighidin, reprezentant al Fundaţiei Est-Europene, a menţionat că ţările în care există echilibru de reprezentare politică a femeilor şi bărbaţilor se dezvoltă mai bine, interesele tuturor cetăţenilor sunt reprezentate şi gradul de corupţie este mai mic.

Analiza Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare a fost efectuată în cadrul programului „Femeile în politică”, implementat în parteneriat cu PNUD, UN Women şi Fundaţia Est Europeană, susţinut financiar de Guvernul Suediei şi Consiliul Europei.