Reprezentanţii societăţii civile susţin că politicienii vor fi taxaţi dur dacă Parlamentul nu va vota în lectură finală proiectul legii privind stabilirea unei cote de participare a femeilor la alegeri. Într-o conferinţă de presă la IPN, reprezentanţii unui grup de iniţiativă al ONG-urilor au spus că prin nerealizarea obiectivelor promise, partidele vor da dovadă de lipsă de bună credinţă.
Secretarul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, Nicolae Panfil, a spus că societatea civilă instruieşte că ar exista anumite dezbateri în culisele Parlamentului, din care cauză acest proiect nu poate fi dus la bun sfârşit. „Credem că există anumite disensiuni în cadrul Parlamentului printre deputaţi, dar sperăm şi credem că va fi votat în actuala sesiune parlamentară”, a spus Nicolae Panfil.
Sugestia este ca proiectul să fie adoptat de urgenţă, deoarece în câteva zile începe campania electorală şi se cunoaşte că implicarea partidelor în campanie va fi una mai activă decât în munca parlamentară.
„Ar fi bine dacă acest proiect va fi votat în aşa fel încât partidele să fie obligate să ţină cont de aceste cote la formarea listelor electorale. Este important să fie adoptat acum acest proiect pentru că de acest scrutin va depinde cei patru ani de guvernare”, a mai spus Nicolae Panfil.
Proiectul de lege prin care s-a stabilit o cotă minimă de 30% de reprezentare a femeilor pe listele electorale a fost votat în prima lectură în sesiunea de primăvară-vară.
Sugestia societăţii civile de a urgenta adoptarea proiectului face parte din acţiunea „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale guvernării: Revenim la cele 7 priorităţi”. Acţiunea este lansată de către CNP, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, Alianţa Anticorupţie, Iniţiativa Civică pentru Integritatea în Serviciul Public.