Lipsa reformelor structurale persistente descurajează trecerea economiei la una orientată spre exporturi, expert
https://www.ipn.md/ro/lipsa-reformelor-structurale-persistente-descurajeaza-trecerea-economiei-la-una--7966_987321.html
Revenirea economiei moldoveneşti după criză nu a fost însoţită şi de o promovare perseverentă a reformelor structurale. Acest fapt nu încurajează activitatea mediului de afaceri şi face dificilă direcţionarea economiei de la una bazată pe consum spre una orientată pe investiţii şi exporturi. Părerea a fost expusă, miercuri, la prezentarea ediţiei a 21-a a publicaţiei de analize şi prognoze Monitorul economic de către economistul Alexandru Fala, autorul unui studiu despre evoluţia business-ului în anul 2010, transmite Info-Prim Neo.
Expertul este de părere că, deşi economia Republicii Moldova a reintrat pe o traiectorie ascendentă, ea se mişcă lent şi nesigur. Agenţii economici nu resimt o îmbunătăţire substanţială a climatului de afaceri, în pofida tuturor eforturilor întreprinse de Guvern pentru simplificarea cadrului de reglementare şi eliminarea barierelor în activitatea antreprenorială. Deşi a fost aprobată o lege privind autorizarea lucrărilor în construcţie, implementarea ei este dificilă. De asemenea, sunt împovărătoare procedurile de export-import, nu este asigurată la nivel protecţia investiţiilor, a menţionat economistul.
Republica Moldova este categorisită de Raportul de Competitivitate Globală ca fiind o economie bazată pe utilizarea factorilor de producţie, iar un rol central în asigurarea competitivităţii îi revine unui astfel de factor precum sunt instituţiile. Astfel că aprofundarea reformei administraţiei publice locale, precum şi altor reforme structurale urmează să constituie obiectivele prioritare pentru viitorul Guvern, a mai spus Alexandru Fala.
Publicaţia de analize şi prognoze Monitorul economic este produs al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.