logo

Lipsa de transparenţă a ONG-urilor porneşte de la cultura internă a organizaţiei, CNTM


https://www.ipn.md/ro/lipsa-de-transparenta-a-ong-urilor-porneste-de-la-cultura-7967_1005528.html

Multe dintre organizaţiile neguvernamentale din Moldova consideră că pot cere fonduri, dar nu neapărat trebuie să ofere un exemplu de transparenţă. Foarte puţine organizaţii îşi prezintă public rapoartele anuale de activitate, rapoartele financiare şi cele de audit, constată preşedintele Consiliului Naţional al Tinerilor din Moldova (CNTM), Eduard Mihalaş. Solicitat de IPN, acesta a spus că organizaţiile neguvernamentale nu ar trebui să aştepte ca cineva să le monitorizeze.

„Un ONG care se respectă ar trebui să facă publice aceste rapoarte fără ca cineva să o ceară. Şi mai grav este că multe organizaţii îşi desfăşoară activitatea de la un proiect la altul fără a avea o viziune, o strategie organizaţională”, a menţionat tânărul. În opinia sa, lipsa de transparenţă printre ONG-uri porneşte de la cultura internă a organizaţiei. Devine o obişnuinţă ca organizaţiile să nu prezinte un raport public, iar aceasta se întâmplă pentru că nu toţi donatorii o cer.

Eduard Mihalaş a mai spus că şi alegerea biroului executiv al ONG-urilor trebuie să fie de o manieră publică. „Din păcate, ceea ce observăm este că avem preşedinţi de organizaţii care lucrează câte 20 de ani fără ca aceştia să fie confirmaţi de membrii organizaţiei”, a subliniat Eduard Mihalaş.

Cât priveşte instituţiile statului, preşedintele CNTM a spus că multe dintre acestea au devenit mai transparente prin publicarea pe paginile oficiale a anumitor proiecte de decizii. „Chiar şi aşa, există restanţe în ceea ce priveşte implicarea cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor. Nu toate informaţiile publicate sunt accesibile şi pe înţelesul tuturor”, a spus Eduard Mihalaş.

Preşedintele CNTM a subliniat că experienţa anterioară demonstrează că Parlamentul şi Guvernul nu întotdeauna ţin cont de necesitatea transparenţei în procesul decizional. La acest capitol societatea civilă a rămas uimită de rapiditatea cu care a fost aprobat bugetul de stat în anul 2012. Un alt exemplu sunt proiectele promovate de Parlament în ultimul timp şi faptul că pagina oficială a legislativului nu poate fi accesată din cauza unor defecţiuni tehnice.