logo

Lipsa de independenţă veritabilă la ANRE duce la acumularea datoriilor în lanţ, opinie


https://www.ipn.md/ro/lipsa-de-independenta-veritabila-la-anre-duce-la-acumularea-datoriilor-7978_1027791.html

Lipsa de independenţă veritabilă în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică şi neajustarea la timp a tarifelor la energia electrică duc la acumularea datoriilor în lanţ. Declaraţia aparţine ex-directorului ANRE, expertul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a menţionat că devierile financiare înregistrate de companiile furnizoare de energie electrică nu au fost incluse în tarif pentru că ANRE nu are puterea de decizie de altă dată şi nu se bucură de libertatea sau de independenţa care i-ar permite să o facă, transmite IPN.

Victor Parlicov a afirmat că ANRE nu a ajustat la timp şi în proporţia descrisă în metodologia aprobată de Agenţie, tarifele la energia electrică în anul 2015 şi, ulterior, în anul 2016. În opinia expertului, din această cauză s-a format datoria Guvernului faţă de Grupul Gas Natural Fenosa.

„Şi la ajustarea tarifelor în anul 2015, în luna iulie, apoi la suspendarea lor, apoi reaprobarea lor în luna noiembrie şi la coborârea lor acum, în luna martie 2016 – întotdeauna am menţionat că aceste tarife nu includ devierile financiare, ele urmează a fi incluse şi restituite investitorului”, a declarat expertul.

Totodată, Victor Parlicov a catalogat înţelegerea dintre Guvern şi furnizorul Gas Natural Fenosa pentru regularizarea recuperării devierilor tarifare, înregistrate ca urmare a neajustării tarifelor la energia electrică în perioada anilor 2012-2015, „drept un mare tam-tam”. În opinia sa, Guvernul a făcut acest lucru pentru că, la momentul de faţă are un nivel de încredere foarte jos şi încearcă să acumuleze puncte electorale sau puncte de încredere chiar şi acolo unde nu s-ar cuveni.