logo

Lina Grâu: Depunerea cererii de aderare la UE nu ar trebui să întâmpine probleme tehnice


https://www.ipn.md/ro/lina-grau-depunerea-cererii-de-aderare-la-ue-nu-ar-7965_1017611.html

Expertul în politică externă Lina Grâu consideră că nu există probleme tehnice pentru a depune la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga din acest an cererea de aderare la UE. „Ştiu că autorităţile noastre au anunţat, încă după Summitul de la Vilnius, că intenţionează să depunem cererea la cel de la Riga. Ţinând cont că am semnat şi am ratificat Acordul de Asociere cu UE, nu cred că ar fi probleme tehnice pentru a depune această cerere”, a declarat Lina Grâu pentru IPN.

Expertul crede că problema poate apărea doar în cazul unei instabilităţi politice la Chişinău, dar care speră să nu aibă loc. „Am intrat în 2015 fără un guvern şi cred că acest lucru nu este foarte bun pentru situaţia internă, dar nici pentru imaginea ţării în exterior”, a subliniat Lina Grâu.

Dacă va fi sau nu această cerere acceptată, depinde de cât de responsabili vor fi cei de la guvernare, decizia oricum nu va fi luată imediat. „Va fi un test care va marca începutul unei etape. Finalitatea cred că va veni într-un an sau doi, când UE se va convinge că în Moldova reformele avansează, că se luptă cu corupţia, că politicienii au învăţat lecţiile. Cred că şi UE îşi doreşte ca Moldova în continuare să fie istoria de succes a Parteneriatului Estic”, a menţionat Lina Grâu.

Expertul crede că la Summitul de la Riga va fi o discuţie serioasă în interiorul UE privind ceea ce se întâmplă în continuare cu Parteneriatul Estic şi dacă ţările din acesta pot primi perspectiva de aderare. „Aceasta va fi discuţia şi până la summit şi în timpul evenimentului. Cred că ţările UE vor decide dacă de principiu Moldova poate primi această perspectivă. Chişinăul de mult insistă pe aceasta”, a subliniat Lina Grâu.

Expertu la adăugat că sunt forţe în UE care spun că o asemenea promisiune de aderare este foarte importantă, fiind o motivare pentru a merge mai departe pe direcţia implementării reformelor. Dar există forţe care se opun ideii şi care cred că UE a ajuns la o stare de oboseală şi ar trebui să treacă timp pentru „a digera” membrii noi, iar acordarea unei promisiuni pentru alt stat ar fi o treabă mai complicată.