logo

Liliana Vițu-Eșanu este noua președintă a Consiliului Audiovizualului


https://www.ipn.md/ro/liliana-vitu-esanu-este-noua-presedinta-a-consiliului-audiovizualului-7967_1086568.html

Liliana Vițu-Eșanu este noua președintă a Consiliului Audiovizualului. Candidatura acesteia a fost aprobată cu vot unanim. Tot cu vot unanim, în calitate de vicepreședintă a fost aleasă experta de media Aneta Gonța, transmite IPN.

Liliana Vițu-Eșanu a deținut anterior funcția de șefă de dezvoltare strategică a Centrului pentru Jurnalism Independent. A fost directoare a Departamentului Știri de la postul public de televiziune Moldova 1, purtătoare de cuvânt al fostului premier Iurie Leancă. Noua președintă spune că vrea să transforme Consiliului Audiovizualului într-un partener al furnizorilor de servicii media.


„Prioritatea noii componențe a Consiliului Audiovizualului este restabilirea încrederii în această instituție publică. Încrederea că această instituție poate să aplice Codul de o manieră corectă, poate să acționeze astfel încât să contribuie la dezvoltarea presei autohtone. Să protejeze spațiul informațional, să vină cu acțiuni care să elimine problemele ce vizează publicitatea, măsurarea audienței, transparența proprietății. Vreau ca CA să se poziționeze ca un partener al furnizorilor de serviciilor audiovizuale, pentru că scopul nostru nu este să facem pe jandarmul, dar să contribuim la dezvoltarea sistemului audiovizual din țară”, a spus Liliana Vițu-Eșanu.

Aneta Gonța, aleasă vicepreședintă, a spus că una dintre prioritățile CA este să ofere educație media, astfel încât cetățenii să aibă capacitatea de a analiza calitatea produselor media și impactul acestora. „Consiliul Audiovizualului trebuie să fie un garant al interesului public, nu al intereselor economice sau politice. Un aspect important este și educația media. Cheia este nu în a interzice difuzarea anumitor conținuturi, dar în a educa publicul pentru ca el să discearnă, să știe cum să aleagă între ceva fals și adevărat. Propagandă. Dezinformare.  Este un proces îndelungat și necesită mult efort și aici mizez pe acel articol din Cod care spune să trebuie să existe cooperare cu societatea civilă. Trebuie să mergem și pe experiența altor state, care fac de mult timp educație media”, a spus vicepreședinta Consiliului Audiovizualului.

Noua componență a Consiliului Audiovizualului a fost votată de Parlament la data de 3 decembrie și are un mandat de 6 ani.