Alegerile prezidenţiale se produc în contextul unui grad scăzut de încredere a cetăţeanului în toate instituţiile statului. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedinta Partidului Liberal Democrat, vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, în cadrul dezbaterii publice electorale „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor parlamentare” din seria „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, organizată de Agenţia IPN.
Vicepreşedinta PLDM a menţionat că starea de spirit a cetăţenilor este mai proastă comparativ cu ultimele alegeri prezidenţiale, când alegătorii aveau un avânt patriotic mult mai mare. În opinia ei, după evenimentele din ultimii ani, gradul de disperare a cetăţeanului a crescut.
Totodată, Liliana Palihovici a menţionat că în Moldova se va putea vorbi despre o reală stabilizare a situaţiei atunci când cele patru puteri: legislativă, executivă, judecătorească şi mass-media vor avea o independenţă în acţiune şi aceasta va fi strict ghidată de interesul cetăţeanului.
Potrivit ei, alegerile prezidenţiale aduc un şir de pericole provocate de organizarea grăbită a scrutinului. „Din păcate, cetăţeanul nu va avea şansa să cunoască foarte bine fiecare candidat fiindcă aceşti candidaţi au apărut cu vreo 50-60 de zile înainte de alegerile prezidenţiale”, a afirmat Liliana Palihovici. În acest context, vicepreşedinta Parlamentului susţine că pretendenţii la prezidenţiale trebuie să convingă cetăţeanul cum va acţiona ca să-i apere drepturile în contextul actual al instrumentelor pe care i le oferă în prezent Constituţia.
Liliana Palihovici a menţionat că la alegeri ar vota pentru un preşedinte nu care vine în funcţie pentru a lupta pentru mai multe putere, dar pentru un preşedinte care să lupte pentru soluţionarea problemelor cetăţenilor. „Eu aş vota pentru un preşedinte mult mai bătăios şi mult mai vocal, pentru un preşedinte care ar cere foarte des să vină în Parlament cu adresări şi să ceară legislativului urgentarea anumitor procese de reformă, votarea anumitor legi, schimbarea anumitor reguli care afectează o mare parte a cetăţenilor”, a declarat vicepreşedinta PLDM.
În opinia ei, miza pretendenţilor la alegerile prezidenţiale este diferită ţinând cont din punctul cui de vedere este analizată aceasta. Miza cetăţenilor este ca ei să aibă un preşedinte care cu adevărat să fie garantul Constituţiei, statalităţii, cel care să poată cere mai multă ordine, mai multe drepturi respectate pentru cetăţeni. „Miza cetăţeanului este să fie ales un preşedinte care să aibă putere să le schimbe viaţa lor în bine”, a declarat Liliana Palihovici.
Potrivit ei, miza candidaţilor este foarte diferită, aceştia pot fi grupaţi în câteva direcţii. Unii candidaţi doresc să-şi întărească accesul la putere, alţii doresc să acceadă la putere, a treia categorie îşi doreşte ca prin obţinerea funcţiei de preşedinte de ţară să schimbe direcţia strategică de dezvoltare a Republicii Moldova. Ultima categorie îşi doreşte să-şi satisfacă propriul orgoliu.
Dezbaterile publice de miercuri, 21 septembrie, sunt la a 60-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.