Regulamentele și prevederile din Codul Educației cu privire la concursurile pentru funcțiile manageriale în instituțiile de învățământ au fost „alterate”, imediat după anul 2015. În consecință, a existat probabilitatea ca în funcții de conducere să ajungă persoane numite pe criterii politice. Opinii în acest sens au fost exprimate de ministra educației, culturii și cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.
„Am încercat să le transmit colegilor mesajul cu privire la excluderea oricăror imixtiuni politice atunci când e vorba de procesul educațional, procesul managerial în instituții”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei.
Potrivit ministrei, procesul de evaluare a candidaților la concursurile manageriale este foarte greu, în contextul în care Republica Moldova este nu prea mare și majoritatea evaluatorilor se cunosc reciproc cu pretendenții la funcții.
Ministra educației spune că Ministerul va interveni asupra Regulamentului cu privire la organizarea concursurilor pentru funcții manageriale, dar și în ceea ce privește instrumentele pentru evaluare.
Ea mai spune că Regulamentul prevede participarea la aceste concursuri a persoanelor fizice în calitate de observatori, care pot contesta eventualele nereguli.
În altă ordine de idei, ministra a remarcat că din trei secretari recent numiți la ministerul pe care-l conduce, doar unul este membru de partid și anume, Adrian Băluțel, care este membru al Partidului Acțiune și Solidaritate. Valentina Chicu și Elena Belei, fostă secretar de stat în Guvernul Filip, nu sunt membre de partid.
Ministra a explicat că numirea Elenei Belei în funcție, chiar dacă a deținut funcții pe timpul fostei guvernări și fost surprinsă în activități de partid desfășurate de fosta guvernare, s-a făcut pe criterii de profesionalism. „Colaborarea mea cu doamna Belei a fost corectă mereu. Nu am avut dubii că vom putea colabora, consider că este o profesionistă”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei, la emisiunea Cutia Neagră.