logo

Lilia Babuc: Din economiile făcute îmbunătățim procesul educativ


https://www.ipn.md/ro/lilia-babuc-din-economiile-facute-imbunatatim-procesul-educativ-8004_1091391.html

Chiar dacă costul energiei electrice a crescut în condițiile factorilor  generați de crizele care se suprapun, în prezent facturile de curent sunt cu circa 20 la sută mai mici decât anul trecut. În condiții normale, economiile s-ar dubla, a remarcat Lilia Babuc, directorul Liceului Teoretic cu Profil de Arte „Elena Alistar”, una dintre instituțiile care folosește deja panouri fotovoltaice, în cadrul dezbaterii publice la tema: „Proiectul de eficiență energetică și reabilitare termică a clădirilor din Chișinău – stadiul actual, rezultate și planuri de viitor”, care a avut loc la Agenția de presă IPN.

Solicitată de moderator să spună de unde se iau economiile, directoarea a relatat că instalațiile generează 30 de kilowați, care intră în rețeaua Premier Energy atunci când depășec capacitatea de consum a instituției de învățământ. Astfel, iese că liceul produce energie,pe care o dă în rețea, fapt reflectat în factură, unde se indică și expresia ei bănească, care reduce din costul facturii.

„Evidența energiei produse de panourile fotovoltaice este în seama companiei Premier Energy, care ne deserveșe, iar surplusul se vede în factură. Și chiar dacă anul trecut au fost majorate prețurile la energia termică, economiile se ridică la 400de mii de lei. Având în vedere că întreținerea anuală a unei clase cu 30 de elevi se ridică la 350 de mii de lei, economia o considerăm foarte serioasă în condițiile când avem 1050 de elevi, instituția fiind nu prea mare”, a relevat vorbitoarea.

Banii economisiți sunt îndreptați pentru dezvoltarea liceului. „Această sumă ne permite să ridicăm instituția la un nivel foarte bun”, a accentuat directoarea. „Cu banii care acum un an mergeau pe facturi de enregie, putem face multe: de la dotarea instituției cu echipamente, inclusiv laboratoare, până la reparații capitale ale clădirii. Proiectul a prevăzut reabilitarea edificiului doar pe exterior. Dar și interiorul trebuie să arate ireproșabil, ceea ce solicită investiții”.

Economiile făcute au prins bine pentru a perfecționa procesul educativ, a încerca noi abordări în procesul de instruire. „În condițiile de pandemie am organizat lecții în aer liber, ceea ce a solicitat cheltuieli neprevăzute... Necesități sunt multe, idei tot așa. Cu siguranță, vom utiliza aceste surse acolo unde se cer mai mult”.

În contextul declarației colegei sale de panel despre caracterul complex și dificil al controlului din partea finanțatorilor, directoarea liceului a remarcat latura bună a situației: exigențele înaintate față de executanți au asigurat o calitate bună a lucrărilor: „ Da, e complicat pentru agentul economic executor al acestor lucrări, dar monitorizarea este foarte importantă. Nouă ne-a asigurat calitatea. Asta valorează”, a conchis Lilia Babuc.