Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului este îngrijorată că Parlamentul nu se grăbeşte să stabilească data alegerilor
https://www.ipn.md/ro/liga-pentru-apararea-drepturilor-omului-este-ingrijorata-ca-parlamentul-nu-se-gr-7965_973183.html
Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM), membră a Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte (Coaliţia 2009), a lansat marţi, 23 decembrie, primul raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 2009. Organizaţia este îngrijorată de faptul că Parlamentul nu se grăbeşte să stabilească data alegerilor, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele LADOM, Paul Strutzescu, a declarat că în procesul de organizare a alegerilor au fost înregistrate atât tendinţe pozitive, cât şi negative. Aspectele pozitive se referă la existenţa unei stabilităţi instituţionale, a unui consens naţional de orientare europeană a R. Moldova, obţinerea unor facilităţi de comerţ asimetric cu UE, promisiuni de aprofundare a relaţiilor cu UE, condiţionate de desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte. Aspectele negative ţin de restricţionarea accederii în Parlament a partidelor mici, raporturile tensionate dintre autorităţile publice centrale şi cele locale, condamnarea Guvernului RM de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în unele aspecte ce ţin de legislaţia electorală. La acestea se adaugă şi imposibilitatea găsirii până în prezent a unei soluţii durabile a problemei transnistrene.
Potrivit analistului Ion Creangă, LADOM este îngrijorată în special de lipsa de transparenţă a Parlamentului în ceea ce priveşte numirea datei alegerilor parlamentare. „Până în prezent nici un proiect de hotărâre privind data alegerilor nu a fost înregistrat în calitate de iniţiativă legislativă şi nu este inclus în ordinea de zi a legislativului, fapt ce ţine în suspans întreaga societate. Aceasta poate pune în întârziere planurile Comisiei Electorale Centrale (CEC) de organizare a activităţilor de ordin electoral”, a spus Ion Creangă. De asemenea, Parlamentul nu a manifestat o reacţie adecvată la hotărârea CEDO şi recomandările Comisiei de la Veneţia referitoare la legislaţia care periclitează drepturile electorale.
LADOM este, de asemenea, îngrijorată de faptul că unele partide au invocat restricţii la înregistrarea modificărilor statutare; mai multe persoane au fost citate, reţinute, anchetate şi sancţionate pentru participarea la întruniri cu caracter politic. Îngrijorare a trezit şi adoptarea Legii privind verificarea titularilor şi candidaţilor la funcţii publice de către Serviciul de Informaţii şi Securitate.
Totodată, LADOM constată că autorităţile centrale s-au implicat în acţiuni cu substrat electoral, care ar submina autonomia şi democraţia locală, resursele financiare din bugetul de stat au fost distribuite pe criterii politice, iar CEC a reacţionat neuniform la acţiunile cu caracter electoral organizate de diferite partide. Totodată, a fost înregistrată o revigorare a activităţii partidelor, dar şi a mass-media. Acestora din urmă li se recomandă să reflecte evenimentele în mod obiectiv, echidistant.
Raportul LADOM prezintă constatări făcute în urma observării comportamentului organelor electorale, autorităţilor publice, mass-media şi partidelor politice în perioada preelectorală. Informaţiile au fost colectate de 37 observatori pe termen lung şi şase coordonatori regionali. Monitorizarea a fost efectuată în lunile octombrie-decembrie 2008.
Codul electoral prevede că alegerile deputaţilor în Parlament se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului Parlamentului (mandatul expiră la 7 martie 2009). Data alegerilor Parlamentului se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor.