logo

Liderul PPRM consideră pragul electoral pentru partide prea mare


https://www.ipn.md/ro/liderul-pprm-considera-pragul-electoral-pentru-partide-prea-mare-7965_1016718.html

Pragul electoral de 6 la sută reprezintă o îngrădire a dreptului partidelor din opoziţie de a accede în Parlament. Declaraţia aparţine preşedintelui Partidului Popular din Republica Moldova, Alexandru Oleinic şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune „N 4”, transmite IPN.

Potrivit liderului PPRM, nicio ţară din UE nu are un aşa prag electoral pentru partide precum Republica Moldova. „După noi, cel mai înalt prag electoral este în Germania, de cinci la sută. În restul statelor pragul electoral este mai mic. Pragul electoral a fost majorat intenţionat de către partidele de la guvernare pentru a nu permite partidelor extraparlamentare să preia puterea. Dar dacă e să ne uităm puţin în trecutul nu prea îndepărtat, apoi au mai fost partide parlamentare care au majorat pragul electoral, ca mai apoi să nu-l poată trece”, a punctat Oleinic.

Liderul Partidului popular se pronunţă pentru sistemul electoral mixt. „Un astfel de sistem va opri corupţia politică. Deputaţii aleşi se vor concentra mai mult asupra electoratului, dar nu a liderului partidului din care fac parte. „Votul mixt va stopa traseismul”, a spus Oleinic.

Alexandru Oleinic a făcut şi unele prognoze privind alegerile din 30 noiembrie. „Este foarte greu să convingi electoratul să voteze după ce s-a dezamăgit atât de profund în actuala guvernare. Experienţa politică pe care o am arată că PPRM va trece pragul electoral. În Parlament vor accede PLDM, PDM şi PL. Din partidele de stânga au şanse PCRM şi partidul „Patria”. Cred că vor fi multe surprize după 30 noiembrie”, a conchis Oleinic.