Criza medicală din ţară va genera o criză economică şi socială, iar prioritatea autorităţilor ar trebui să fie concentrarea şi mobilizarea tuturor forţelor intelectuale, a capacităţilor financiare şi administrative în depăşirea acestei crize, nu alegerile prezidenţiale. De această părere este liderul grupului politic „Pentru Oameni, Natură și Animale” (PONA), Ion Dron.
În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ion Dron a menţionat că alegerile prezidențiale trebuie abandonate, iar Constituția Republicii Moldova revizuită. În acest sens, a venit cu un îndemn către deputaţii partidelor să răspundă în cadrul unor dezbateri publice de ce nu poate fi lichidată instituţia prezidenţială sau redusă atribuţia preşedintelui la exerciţii simbolice.
Ion Dron a remarcat că forma de guvernământ în Republica Moldova este semi-prezidenţială, adică preşedintele este ales de Parlament sau popor. Liderul grupului politic PONA propune depunerea unui proiect de lege, cât mai repede posibil, astfel ca în luna martie sau aprilie anul viitor să fie instituită o nouă formă de guvernământ şi Moldova să devină republica parlamentară.
În opinia sa, astăzi atât preşedintele, cât şi opoziţia profită de situaţia de criză din ţară pentru a ieşi cât mai des în spaţiul public şi a-şi asigura voturi pentru alegerile prezidenţiale din toamnă.
„Guvernul trebuie încurajat, el este cum este şi intreprinde măsuri aşa cum poate. Noi suntem solidari cu medicii, dar nu putem fi solidari cu cei care i-au trimis în prima linie fără echipamente. Noi suntem solidari cu cei din asistenţa medicală, dar nu putem fi solidari cu cei care au segregat acest sector ani de zile şi l-au distrus, practic l-au ignorat. Noi suntem solidari cu studenţii care, dintr-un elan admirabil, fac şi ei ce pot pentru a confecţiona echipamente pentru medici, dar nu putem fi solidari cu cei care nu au interprins nimic pentru a achiziţiona aceste echipamente cu cel puţin cu 2 luni in urmă”, a declarat liderul grupului politic PONA.
Potrivit acestuia, abandonarea alegerilor şi reducerea atribuţiilor preşedintelui este posibilă pe perioada stării de urgenţă prin elababorarea unui proiect de lege ce prevede revizuirea Constituţiei. Acesta ar urma să fie supus dezbaterilor publice, apoi să fie prezentat Curţii Constituţionale şi până la 1 ocrombrie, proiectul să revină în Parlament.