Negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare pro-europeană continuă, chiar dacă nu sunt simple. Declaraţiile au fost făcute de către liderii partidelor, după întrevederea de astăzi, 23 decembrie, cu preşedintele ţării, transmite IPN.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că negocierile nu sunt simple şi că este necesar să existe o comunicare şi cu PCRM. „Este real ca acest partid să contribuie la stabilitate. Această comunicare trebuie să fie plină, cu participarea şi a PLDM, şi a PDM, şi a PL. Din păcate, nu am ajuns la o înţelegere ca această comunicare să aibă loc. Cred că la această etapă, este bine să comunicăm ca în următorii 4 ani să guvernăm eficient şi să nu repetăm greşelile anterioare”, a declarat politicianul.
Vlad Filat a adăugat că reprezentanţii celor 3 partide pro-europene comunică şi se întâlnesc ori de câte ori este necesar. „Procesul de negocieri nu s-a oprit nicio clipă, e un proces continuu şi are un obiectiv – să constituim o coaliţie de guvernare funcţională pentru următorii 4 ani. Discutăm totul – denumire, program, structura Guvernului, reforma administraţiei publice centrale, reformele prioritare, tot ce presupune un act al guvernării”, a spus liderul PLDM.
Mihai Ghimpu, preşedintele PL, nu crede că există o altă cale decât constituirea unei majorităţi parlamentare. „Negocierile depind de problemele statului. Avem multe probleme, unii umblă cu declaraţii că societatea este dispersată, nişte aberaţii. Noi avem o societate democratică, şi dacă cineva votează pentru partide democratice, nu înseamnă că e societate dispersată, ci e democratică şi trebuie să facem totul ca toţi cetăţenii să simtă că locuiesc într-un stat democratic”, a precizat liberalul. Preşedintele PL a adăugat că, fără funcţii, nu-ţi poţi asuma actul guvernării, dar a subliniat că nu e adevărat că doar PL îşi doreşte funcţii.
Totodată, liderul PL a menţionat că formaţiunea sa optează pentru reducerea numărului de ministere. „Situaţia economică nu este ideală şi suntem obligaţi fiecare bănuţ să-l numărăm, trebuie să convenim asupra ministerelor care trebuie reduse. Noi aruncăm milioane aiurea, nu acolo unde trebuie. Să recunoaştem, Ministerul Tineretului şi Sportului, ce fel de minister este dacă nu se alocă bani? Noi am acceptat crearea acestuia, dar bani nu se alocă şi tineretul este supărat pe bună dreptate”, a spus politicianul. Mihai Ghimpu a opinat că trebuie să se facă structura Guvernului, reieşind din posibilităţile statului.