După realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova, lideri europeni și oficiali internaționali i-au transmis mesaje de felicitare, subliniind angajamentul său pentru un viitor european și eforturile depuse pentru apărarea democrației.
Președintele României, Klaus Iohannis, a remarcat legătura profundă între România și Republica Moldova: „Felicitări, Maia Sandu, pentru victoria istorică înregistrată! Poporul român este alături de cetățenii Republicii Moldova în această reușită, care ancorează ireversibil destinul țării în familia europeană. Prin noul mandat, care v-a fost încredințat, aveți șansa unică de a continua și consolida reformele și progresele din ultimii patru ani, pentru a asigura stabilitatea, bunăstarea și pacea. România rămâne cel mai implicat susținător al dezvoltării Republicii Moldova”.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a apreciat lupta Maiei Sandu împotriva presiunilor externe: „Felicitări pentru victorie, Maia Sandu! Ați învins cel mai greu adversar pe care îl poate avea un candidat la președinție: ați învins o întreagă dictatură, pe Federația Rusă. Mult succes mai departe! Voi continua să fiu alături de dumneavoastră și de Republica Moldova pe drumul vostru european!”
Președintele Ucrainei, Volodymir Zelenski, a transmis un mesaj de susținere a Maiei Sandu în preluarea celui de-al doilea mandat: „Ucraina sprijină alegerea europeană a poporului moldovean și este gata să lucreze împreună, pentru a ne consolida parteneriatul între state. Moldovenii au făcut o alegere clară - au ales o cale spre creștere economică și stabilitate socială. Numai o securitate reală și o Europă pașnică și unită pot garanta fiecărei persoane și fiecărei familii încrederea de a înfrunta ziua de mâine cu speranță și certitudine”.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a transmis un mesaj de suport și respect față de angajamentul democratic al Republicii Moldova: „O felicit pe Maia Sandu pentru realegerea în funcția de președinte al Republicii Moldova. Democrația a triumfat în fața tuturor ingerințelor și manevrelor. Franța va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a accentuat că va continua colaborarea cu șeful statului, Maia Sandu: „Este nevoie de un tip rar de putere pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în aceste alegeri. Sunt bucuroasă să continuu să lucrez cu Dumneavoastră, pentru viitorul european al Moldovei și al poporului său”.
Donald Tusk, președintele Partidului Popular European, a remarcat curajul Republicii Moldova de a rezista presiunilor externe: „În pofida interferenței agresive și masive a Rusiei în alegerile prezidențiale din Moldova, Maia Sandu a învins. Sperăm că această tendință va continua în următoarea perioadă și în alte state”.
Cancelarul german, Olaf Scholz, a apreciat stabilitatea pe care Maia Sandu o aduce țării: „Maia Sandu a condus în siguranță Republica Moldova prin momente dificile și a stabilit cursul european al țării. Suntem alături de Republica Moldova.”
Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că Maia Sandu va fi susținută în eforturile sale democratice: „Maia Sandu a dat dovadă de un curaj și un leadership extraordinarm pentru a-și apăra poporul. Europa va continua să fie alături de Moldova pe această cale”.
Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu a acumulat 55,41% din sufragii, iar candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo – 44,59%. În turul doi al alegerilor prezidențiale au votat peste un milion 699 de mii de alegători, adică 54,33% din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.