logo

Lideri detașați ai competiției prezidențiale sunt Maia Sandu și Igor Dodon, sondaj


https://www.ipn.md/ro/lideri-detasati-ai-competitiei-prezidentiale-sunt-maia-sandu-si-7967_1104013.html

În cazul alegerilor prezidențiale, lideri detașați ai competiției sunt Maia Sandu, pentru care ar vota 35% din alegători, și Igor Dodon –16%. În eventualitatea turului doi de scrutin, actuala președintă ar ieși învingătoare în competiție cu Igor Dodon, Ion Ceban sau Irina Vlah. Datele se conțin într-un sondaj de opinie realizat de către CBS Research, la comanda WatchDog.MD.

Sondajul a fost efectuat în perioada 6-13 aprilie, pe un eșantion de 1008 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult. Marja de eroare a sondajului este de ±3%.

Într-o conferință de presă la IPN, sociologul Vasile Cantarji, de la CBS Research, a precizat că 41% dintre respondenți consideră că lucrurile în țară se îndreaptă în direcție corectă, iar 45% că în direcție greșită. Percepția optimistă predomină în rândul respondenților vorbitori de limbă română.

Din rândul politicienilor, cel mai înalt nivel de încredere îl are Maia Sandu – 46%, urmată de Ion Ceban –  37% și Igor Dodon –  36%. Cel mai înalt nivel de neîncredere îl înregistrează Ilan Șor –  66%, urmat de Igor Dodon –  61% și Vladimir Voronin – 60% dintre respondenți care spun că nu prea au sau deloc nu au încredere în aceștia. „Este o întrebare pe care o repetăm sondaj după sondaj. De data aceasta nu am pus întrebări deschise legate de încrederea în liderii politici. Am avut o listă de nume care au fost propuse respondenților să se exprime dacă au multă, oarecare, nu prea au încredere, deloc nu au sau eventual nu cunosc respectivul lider politic”, a precizat președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa.

Potrivit lui, în cazul unor alegeri parlamentare, aproape 72% dintre alegători au expus o opțiune de vot, 7% au spus că nu vor participa la alegeri, alții s-au declarat indeciși sau nu au dorit să răspundă. Din numărul decișilor, pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar vota 41,5% din intervievați, pentru Partidul Socialiștilor – 23%, pentru Partidul „Șansa” – 8,5%, iar pentru Partidul Comuniștilor – 7%. Astfel, patru partide ar avea șanse înalte să treacă pragul electoral.

„Privind rezultatele potențiale ale alegerilor parlamentare, atragem atenția și pentru jurnaliști, și pentru comentatori să fie foarte prudenței în interpretarea acestor date, pentru că ele reprezintă o fotografie de moment și în niciun caz nu pot fi transformate într-o proiecție foarte apropiate rezultatelor eventualelor alegeri care sunt peste mai bine de un an”, a mai spus președintele WatchDog.MD.

Cercetarea a fost organizată în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD cu suportul Open Society Fundation.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.