logo

Lider PAS: Nu putem face în 2 ani tot ce am ratat 30 de ani, dar am început lucruri importante


https://www.ipn.md/ro/lider-pas-nu-putem-face-in-2-ani-tot-7965_1098103.html

„Nu putem face în doi ani tot ce am ratat 30 de ani. Dar am început lucruri importante. Vrem ca până în 2030, Uniunea Europeană să fie la noi acasă și ca niciodată să nu mai fim blocați în drumul nostru pentru dezvoltare și bunăstare. În continuare e nevoie de multe eforturi și unitate”. Declarațiile aparțin președintelui Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, președinte al Parlamentului, care a prezentat luni realizările guvernării din ultimii doi ani. Evenimentul a fost organizat în fața clădirii legislativului cu participarea miniștrilor, transmite IPN.

Igor Grosu a declarat că Republica Moldova are susținerea Uniunii Europene în parcursul său, iar cetățenii cer de la clasa politică să îndeplinească dezideratul aderării la UE. „La 11 iulie se împlinesc doi ani de când cetățenii Republicii Moldova au obținut o victorie. O victorie în fața hoților și a celor care au sărăcit această țară de-a lungul anilor. O victorie care părea aproape imposibilă cu câțiva ani înainte. În 2020, apoi în 2021, moldovenii și-au unit eforturile și le-au spus hoților și șmecherilor – ajunge! Le-au spus că puterea în Moldova aparține poporului, că suveranitatea și democrația sunt valori esențiale pentru poporul nostru. De doi ani Republica Moldova merge pe o cale nouă – calea aderării noastre la Uniunea Europeană”, a declarat Igor Grosu.

Liderul PAS a menționat printre realizările guvernării din cei doi ani procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor, iar ca urmare, primele rezultate deja au început să apară. „Ilan Șor a fost condamnat definitiv în dosarul „furtul miliardului” și va trebui să întoarcă la stat 5 miliarde de lei. Cu ajutorul partenerilor străini au obținut aplicarea de sancțiuni internaționale împotriva fugarilor și a grupărilor care încearcă să destabilizeze țara. La sesizarea Guvernului, Curtea Constituțională a decis scoaterea în afara legii a Partidului Șor, ceea e înseamnă că partidul va fi eliminat și nu va mai primi bani de la stat, iar bunurile îi vor fi confiscate pentru a acoperi prejudiciile aduse statului”, a punctat Igor Grosu.

Potrivit lui, pentru guvernare rămâne prioritate continuarea reformei justiției. De asemenea, Igor Grosu a mai spus că acest an este unul în care Republica Moldova trebuie să avanseze ireversibil în calea spre integrarea UE, inclusiv prin începerea negocierilor.

Prezent la eveniment, premierul Dorin Recean a declarat că, atunci când PAS a preluat guvernarea, Republica Moldova trebuia să facă față crizei pandemice. Ulterior a urmat criza energetică, care s-a accentuat și mai mult ca urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit lui, în contextul multiplelor crize, Guvernul a alocat cetățenilor compensații pentru energie, a dublat pensia minimă, a mărit salariile bugetarilor și a angajaților din sistemul medical. „Mai mult ca atât, Guvernul a crescut de trei ori salariul minim pe economie. De la 1 aprilie 2023, ca și la 1 aprilie 2022, Guvernul a indexat pensiile cu peste 15%”, a mai spus șeful executivului.

Dorin Recean a menționat și alte măsuri pentru a susține ramura agricolă, economia națională, pentru a reforma justiția, dar și pentru a susține populația.