Semnarea acordului privind regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană a încurajat şi alte ţări, începând cu Turcia şi Israel, să liberalizeze regimurile de vize pentru Moldova. Ţinând cont de semnificaţia spirituală şi istorică a destinaţiilor din aceste ţări, abolirea vizelor poate fi considerată un cadou pentru creştinii ortodocşi din Moldova, chiar dacă unii dintre aceştia s-au arătat sceptici sau critici faţă de apropierea de Uniunea Europeană. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterii organizate de Agenţia IPN la tema „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?” de către Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expert permanent al proiectului.
Analistul a explicat că anume încrederea Uniunii Europene a demonstrat unor ţări precum Turcia şi Israel că moldovenii merită să circule liber, fără vize. „Toată lumea trebuie să înţeleagă că regimul liberalizat de vize cu UE a atras după sine regimul liberalizat de vize cu Turcia şi Israel, deşi ştim cum s-a opus o anumită parte din societatea moldovenească adoptării unor legi care erau necesare pentru obţinerea regimului liberalizat de vize”, a explicat directorul ADEPT.
Igor Boţan a menţionat că anume creştin-ortodocşii, dintre care unii s-au opus apropierii de UE, vor fi printre cei care vor beneficia cel mai mult de liberalizarea regimului de vize cu Israel şi Turcia. „Într-o societate creştină, acesta e un lucru extraordinar. Dacă ne uităm în Biblie, la faptele apostolilor, cine din creştinii adevăraţi nu ar avea speranţa să meargă pe traseul pe care l-a făcut apostolul Pavel – Israel, Palestina, Asia Mică, Turcia, Grecia, şi aşa mai departe. Acesta este un mare cadou pentru creştinii ortodocşi din Republica Moldova şi o înfrângere morală pentru cei care au speculat relaţiile cu Uniunea Europeană”, a declarat expertul.
Igor Boţan a admis că nu toţi se vor putea bucura imediat de noile posibilităţi, dar acest fapt nu scade cu nimic din importanţa lor. „Sigur că există şi nişte costuri pentru a vizita aceste locuri, dar sunt nişte locuri din care te poţi inspira. Asta este o realizare pentru Republica Moldova, pentru libertatea cetăţenilor, pentru acces la locurile sfinte”, a spus analistul.
La dezbaterea cu tema „De ce comportamentul electoral al Coaliţiei contează pentru viitorul european al ţării?” au fost invitaţi liderii partidelor componente ale Coaliţiei Pro Europene – Partidul Democrat din Moldova, Partidul Liberal Reformator şi Partidul Liberal Democrat. Dintre aceştia, doar liderul PLDM, Vlad Filat, a dat curs invitaţiei.
Dezbaterea din 26 septembrie este a 33-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.