Liberalii propun noi reguli la indicarea preţurilor
https://www.ipn.md/ro/liberalii-propun-noi-reguli-la-indicarea-preturilor-7965_996718.html
Fracţiunea Partidului Liberal (PL) propune obligarea vânzătorilor să indice preţurile tuturor produselor puse în vânzare într-o formă vizibilă şi uşor de identificat, în valută naţională şi cu denumirea obişnuită în limba română. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost depusă în Parlament, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al legislativului.
Potrivit proiectului de lege, indicatorul de preţ urmează să conţină în mod obligatoriu: denumirea obişnuită în limba română sau denumirea comercială, cantitatea netă sau volumul, preţul de vânzare, corespunzător cantităţii preambalate, preţul de achiziţie sau de producere, locul de origine sau de provenienţă.
Totodată, preţul de vânzare, preţul unitar şi preţul de achiziţie sau de producere vor fi indicate la vedere, într-o formă clară şi uşor de identificat, obligatoriu în valută naţională. Vânzătorul poate oferi şi informaţii în legătură cu preţurile în alte valute, dar acestea nu trebuie să depăşească dimensiunile preţului în valută naţională.
În cazul vânzărilor promoţionale, indicatorul de preţ va conţine în mod obligatoriu indicarea preţului vechi şi preţului nou. Preţul vechi urmează a fi indicat lizibil şi fără echivoc, cu dimensiunile cifrelor nu mai mici de 1/2 din dimensiunea cifrelor preţului nou.
Autorii iniţiativei legislative propun ca, în cazul în care lipsesc indicatoarele de preţ sau acestea se întocmesc cu încălcarea regulilor stabilite, vânzătorul care se face vinovat să fie tras la răspundere contravenţională. Lipsa indicatoarelor de preţuri la produsele existente în suprafeţele de vânzare sau a meniurilor la mărfurile destinate comercializării se constată de către organele afacerilor interne. Verificarea autenticităţii şi corectitudinii informaţiilor indicatoarelor de preţ se exercită de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, în baza documentaţiei vânzătorului.
Totodată, în cazul prezentării unor informaţii incomplete sau greşite, consumatorul poate pretinde recuperarea prejudiciilor cauzate în temeiul legislaţiei civile, făcând dovada prejudiciului cauzat, iar valoarea acestuia se calculează din preţul de vânzare.
Potrivit autorilor, o noutate legislativă importantă constituie menţionarea în indicatorul de preţ a preţului de producere sau de achiziţie, fapt ce va exclude situaţiile în care vânzătorul ar putea solicita preţuri exagerate pentru un produs sau serviciu.
Dacă va fi votat în Parlament, legea va intra în vigoare la 1 iulie curent.