Liberalii apreciază limitarea numărului de locuri în universităţi drept o greşeală fatală a guvernării
https://www.ipn.md/ro/liberalii-apreciaza-limitarea-numarului-de-locuri-in-universitati-drept-o-7967_960188.html
Partidul Liberal (PL) îşi exprimă dezacordul faţă de politica Guvernului de reducere a numărului de locuri în universităţi, menţionând că prin această măsură, guvernarea limitează accesul tinerilor la educaţie, încălcându-le dreptul la învăţătură. Această declaraţie a fost făcută marţi, 4 iulie, de vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă.
Potrivit lui Chirtoacă, hotărârea respectivă a Guvernului este lipsită de temei juridic, constituindu-se în încălcarea unor articole din Constituţie şi Legea Învăţământului, precum şi a unor prevederi ale Planului de acţiuni RM-UE, şi venind în contradicţie cu declaraţiile pro-europene ale guvernării în ceea ce priveşte alinierea sistemului educaţional la standardele internaţionale.
În opinia sursei citate, hotărârea respectivă afectează atât universităţile de stat, cât şi cele private. Cota limită de înmatriculări impusă va reduce din posibilităţile universităţilor private de a se autofinanţa şi de a investi în calitatea studiilor oferite. În condiţiile create, susţine vicepreşedintele PL, universităţile private nu au decât două alternative: fie să majoreze taxa pentru studii, fapt care va determina inevitabil reducerea numărului de studenţi, fie să înceteze activitatea din lipsă de surse financiare pentru salarizarea cadrului didactic, întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii universitare.
Chirtoacă susţine că, de vreme ce RM tinde să devină membră a Uniunii Europene, ea trebuie să demonstreze stabilitate democratică pe termen lung şi o economie de piaţă funcţională. Pentru aceasta, autorităţile trebuie să încurajeze investiţiile, inclusiv în sistemul educaţional, pe când limitarea accesului la studii universitare nu va soluţiona problema şomajului, precum se pretinde prin implementarea hotărârii, în schimb va tergiversa consolidarea democraţiei în mediul politic, social şi economic al ţării, a conchis vicepreşedintele PL.
Conform hotărârii din aprilie curent, aprobate de Guvern, în instituţiile de învăţământ superior din Moldova vor fi înmatriculaţi cu 20,4 la sută mai puţin studenţi în raport cu anul 2005. Din cele 27 685 de persoane, ce se planifică să fie înmatriculate, 7645 se vor putea înscrie la locurile cu finanţare bugetară şi aproximativ 20 mii – în bază de contract. Guvernul şi-a justificat atunci acţiunea prin reducerea planului la un şir de specialităţi ale domeniului ştiinţe sociale, drept, economie, concomitent cu majorarea numărului de locuri la specialităţile pedagogice şi inginereşti, pentru evitarea formării surplusului de cadre pe piaţa muncii, precum şi pentru asigurarea cu cadre în sectorul real, în sistemul educaţional, al ocrotirii sănătăţii etc.
Admiterea în instituţiile de învăţământ superior din R. Moldova a început la 1 iulie curent.