logo

Leul s-a depreciat faţă de dolarul american cu aproape 17%


https://www.ipn.md/ro/leul-s-a-depreciat-fata-de-dolarul-american-cu-aproape-7966_1017165.html

Pe piaţa valutară a Republicii Moldova se observă o tendinţă de depreciere a leului moldovenesc faţă de principalele valute de referinţă. Comparativ cu 31 decembrie 2013, leul moldovenesc s-a depreciat cu 16,85% faţă de dolarul SUA, ajungând la o cotaţie oficială de 15,25 la data de 10 decembrie. Leul s-a depreciat cu 4,85% faţa de euro, cursul oficial fiind de 18,84. Banca Naţională a Moldovei menţionează că deprecierea leului moldovenesc faţa de euro din ultimele zile a reflectat în mare parte dinamica EUR/USD pe piaţa valutară internaţională, transmite IPN.

Deprecierea leului moldovenesc este condiţionată de mai mulţi factori externi şi interni, precum aprecierea dolarului SUA faţa de euro pe pieţele financiare internaţionale cu 10,3% de la începutul anului 2014, factorul sezonier legat de un consum mai mare de hidrocarburi, care, de regulă, duce la o cerere sporită de valută din partea agenţilor economici.

Alte cauze le reprezintă gradul de acoperire a cererii de valută parvenite de la persoanele juridice sau oferta netă de valută parvenită de la persoane fizice, care este net inferior comparativ cu perioadele anterioare, dar şi efectul psihologic creat de situaţia geopolitică din regiune, inclusiv deprecierea valutelor ţărilor partenerilor comerciali ale Republica Moldova – Ucraina şi Federaţia Rusă.

Banca Naţională a Moldovei anunţă că urmăreşte în permanenţă situaţia din piaţa valutară şi utilizează instrumentele disponibile pentru a nu permite fluctuaţii excesive ale cursului de schimb. Astfel, pe parcursul a 11 luni ale anului 2014, BNM a efectuat intervenţii sub formă de vânzări directe nete circa 263 de milioane de dolari SUA.