logo

Leul moldovenesc la 25 de ani de la punerea în circulație


https://www.ipn.md/ro/leul-moldovenesc-la-25-de-ani-de-la-punerea-in-7967_1045634.html

Leul moldovenesc este o monedă forte și unul dintre cele mai puternice în regiune. Introducerea monedei naționale în Republica Moldova a stimulat mersul reformelor pe toate dimensiunile economiei naționale. La 25 de ani de aflare pe piață leul moldovenesc se bucură de încredere. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei conferințe de presă dedicate aniversării a 25-a de la punerea în circulație a monedei naționale, transmite IPN.

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a vorbit despre mandatul său de aproape trei ani la șefia BNM, timp în care au fost luate măsuri pentru redobândirea încrederii în leul moldovenesc, după criza financiară și frauda bancară. Sergiu Cioclea afirmă că datorită acțiunilor întreprinse în această perioadă, cursul valutar a rămas solid, leul moldovenesc este o monedă forte și unul dintre cele mai puternice în regiune. Încrederea populație în sistemul bancar a crescut, la fel și depunerile de bani.

Potrivit lui Sergiu Cioclea, în prezent, numărul cardurilor aflate în circulație este de aproape două milioane și practic s-a dublat față de patru ani în urmă. În acest timp, valoarea și numărul de operațiuni fără numerar s-au triplat și se situează la mai mult de opt milioane de tranzacții și de trei miliarde în valoare. Cresc vertiginos și tranzacțiile la distanta valoarea cărora este de aproape patru miliarde acum. „Provocarea noului guvernator va fi să continue digitalizarea leului spre binele economiei noastre, precum și folosirea leului peste granițele Republicii Moldova”, a spus Sergiu Cioclea.

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a menționat că la 9 decembrie 1992 a semnat decretul privind reforma monetară, însă situația legată de războiul de la Nistru și de criza economică de atunci a cauzat amânarea punerii în aplicare a leului moldovenesc. Potrivit lui Mircea Snegur, momentul oportun pentru introducerea monedei naționale a fost aproape de sfârșitul anului 1993. La 24 noiembrie 1993 a fost emis decretul potrivit căruia din 29 noiembrie 1993 în Republica Moldova se introduce leul moldovenesc, egal cu 100 de bani.

Mircea Snegur spune că leul moldovenesc mult timp s-a dovedit a fi o valută stabilă, cu credibilitate pe arena mondială, ceea ce a stimulat exportul și investițiile străine în Moldova. Pe plan intern, populația avea mai multă încredere în leu decât în alte valute. El afirmă că introducerea valutei naționale în Republica Moldova acum 25 de ani a constituit un moment crucial, a stimulat mersul reformelor pe toate dimensiunile economiei naționale.

Primul Guvernator al BNM, Leonid Talmaci, declară că acum 25 de ani, la 29 noiembrie, rubla sovietică a fost scoasă din circulație monetară, și împreună cu cuponul băncii naționale, a fost schimbată pe leul moldovenesc, prin „tăierea a trei zerouri”. Leonid Talmaci susține că pe toate bancnotele este ilustrat chipul numai a lui Stefan cel Mare, din cauza că pe atunci existau posibilități limitate de valută liberă convertibilă. BNM nu avea atunci nici capital, nici rezerve valutare internaționale.

Primul guvernator mai spune că dimensiunile bancnotei de valoare nominală mică, sunt similare celor sovietice, din cauza că aparatele de numărat și de verificat în băncile comerciale erau adaptate numai la așa dimensiuni. Despre introducerea cupoanelor, Leonid Talmaci afirmă că acestea au fost introduse pentru a proteja piața internă de consum și în urma refuzului băncii centrale din Rusia de a livra bancnote, susținând în același timp regiunea transnistreană.