Leul creşte faţă de dolar
https://www.ipn.md/ro/leul-creste-fata-de-dolar-7966_990824.html
Moneda naţională s-a apreciat faţă de dolarul american după decizia Comitetului Administrativ al Băncii Naţionale privind majorarea ratei obligatorie a băncilor comerciale în lei şi în valută, a declarat pentru Info-Prim Neo Dr. Sveatoslav Mihalache, director Financial Brains (Moldova). BNM a afişat pentru luni, 13 iunie, un curs de referinţă de 11,35 lei pentru un dolar american, faţă de 11,65 lei (acum două săptămâni).
„Banca Naţională a mers la majorarea rezervelor obligatorii pentru că inflaţia este în continuă creştere. Banca Naţională a schimbat deja şi prognozele sale de la 7% la 8,50% pentru acest an, în plus şi inflaţia pentru anul viitor. Majorarea rezervelor obligatorii pentru stoparea creşterii preţurilor este o metodă de luptă împotriva inflaţiei”, a declarat directorul Financial Brains (Moldova).
Potrivit lui Sveatoslav Mihalache, nivelul de 11,25 lei pentru un dolar este nivelul de suport şi probabilitatea de a trece această cotă este foarte mică întrucât nu sunt vizibili alţi factori care ar influenţa o scădere mai accentuată. Astfel, tranzacţionarea dolarului va oscila în coridorul de 11,25 – 11,75 lei o perioadă de timp. „Totuşi, nu trebuie să uităm de fluctuaţiile monedei europene pe piaţa internaţională, care tot influenţează cotaţiile dolarului pe piaţa internă”, a menţionat Sveatoslav Mihalache.
Referitor la moneda europeană, directorul Financial Brains a menţionat că la sfârşitul săptămânii trecute a reînceput o nouă scădere de la cota de 1,47 dolari la cota de 1,43 dolari (cotaţia la momentul de faţă). „Moneda europeană are şanse ca după această scădere să facă o corecţie până la 1,45 dolari. Totuşi, echipa Financial Brains prognozează că pentru o perioadă mai îndelungată de timp euro are toate şansele să scadă până la o cotaţie de 1,37 dolari. Cauzele principale sunt probleme nerezolvate a datoriei Greciei, problemele din Portugalia, Irlanda şi posibile acelaşi probleme în Spania, Italia şi alte ţări europene”, a menţionat Sveatoslav Mihalache.
Potrivit lui, dacă Grecia va recurge la restructurarea datoriilor sale, se va porni un proces de domino pentru alte ţări europene. Acum totul depinde atât de organizaţiile internaţionale, cum este Fondul Monetar Internaţional, cât şi de politicienii europeni, cum vor rezolvara situaţia din ţările periferice europene.