logo

Letonia speră că Moldova va semna Acordul de Asociere în 2014


https://www.ipn.md/ro/letonia-spera-ca-moldova-va-semna-acordul-de-asociere-in-7965_1008754.html

Letonia susţine parcursul european al Moldova şi speră că Acordul de Asociere va fi semnat în 2014, în actualul mandat al Parlamentului european. Despre aceasta a declarat ministrul afacerilor externe al Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, în cadrul unei conferinţe de presă, după o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, transmite IPN.

Oficialul a mai spus că Letonia ar dori să vadă o abordare mai diferenţiată faţă de Parteneriatul Estic. „Noi categoric vedem Republica Moldova ca lider în Parteneriatul Estic, cu idei clare”, a spus ministrul european.

Ministrul a spus că Guvernul Republicii Moldova a făcut paşi importanţi în lupta cu corupţia, în reforma judiciară şi a avut rezultate importante în domeniul dezvoltării. Oficialul a salutat schimbările produse în Republica Moldova în urma aplicării reformelor şi a menţionat că Letonia va susţine Republica Moldova în continuare.

Ministrul moldovean, Natalia Gherman, a spus că agenda europeană este una din priorităţile dialogului bilateral cu oficialii europeni. Ministrul a spus că a discutat cu omologul său leton despre obiectivele Republicii Moldova până şi după Summitul de la Vilnius, obiective care sunt împărtăşite de către Letonia. Natalia Gherman a mai declarat că Moldova a beneficiat de resurse financiare importante din partea Letoniei privind parcursul european şi va rămâne o ţară prioritară care va beneficia de astfel de susţinere.

Premierul Iurie Leancă a avut, de asemenea, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Letoniei. Oficialii au discutat despre agenda europeană a Republicii Moldova pre şi post-Vilnius, în contextul în care, după Summitul de la Vilnius, următoarea reuniune a Parteneriatului Estic va avea loc la Riga, în 2015. Premierul a vorbit despre reformele aplicate în Moldova şi proiectele de dezvoltare a infrastructurii. Iurie Leancă a menţionat că toate eforturile sunt direcţionate spre modernizarea statului şi apropierea de Uniunea Europeană.

Edgars Rinkevics întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 29-30 octombrie, la invitaţia vicepremierului, ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman.