logo

Leonid Boaghi, avantajele colaborării dintre APL și mediul asociativ: Când nu ai parteneri trebuie să ți-i crești


https://www.ipn.md/ro/leonid-boaghi-avantajele-colaborarii-dintre-apl-si-mediul-asociativ-8004_1101124.html

Când nu există suficiente cadre în primărie pregătite pentru a face față proiectelor importante, soluția ar fi o colaborare cu mediul asociativ. Este una din modalitățile eficiente care au dat roade la Sireți, localitate din raionul Strășeni. Primarul acestei localități, Leonid Boaghi spune că atunci când vrei cu adevărat să atragi proiecte în localitate, trebuie să cauți toate căile posibile, nu te poți baza doar pe bugetul public. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Este o soluție foarte bună. Și eu permanent spun la toți colegii noștri din administrația publică locală că atunci când nu ai parteneri trebuie să ți-i crești. Și asta s-ar încadra perfect în discuția noastră. Dar, pe de altă parte, n-aș putea spune că este o soluție de alternativă, fiindcă aici sunt atât avantaje, cât și dezavantaje. Asociațiile au și ele, să spunem așa, o istorie de dezvoltare rectilinie și atunci când asociația are activități, se dezvoltă, implementează, dar sunt perioade în care nu sunt activități și asociația devine inactivă. În cazul în care ea devine inactivă și nu avansează pe acest parcurs, atunci ea își pierde și acea memorie instituțională, pierde și acele persoane cu experiență. De aceea, trebuie să ții asociațiile aproape, ca să poți implementa proiecte și să avansăm în acest demers pe un termen foarte lung”, a declarat Leonid Boaghi.

Primarul de Sireți spune că paralel cu aceste colaborări dintre primărie și mediul asociativ este absolut necesar ca în cadrul instituțiilor publice de nivel local să se investească în creșterea competențelor. În acest mod, relația dintre primar, consiliu local și angajații primăriei va fi consolidată în folosul localității. „În cazul în care dezvoltăm sau încercăm să apelăm la parteneri, atunci trebuie să-i creștem pe termen lung, dar totodată trebuie să avem și capacități pentru a extinde echipa și în cadrul primăriei. Pentru că asta ar însemna, de fapt, memorie instituțională, asta ar însemna că de la proiect la proiect, echipa care are deja experiență are capacitatea să crească și mai mult”, a spus primarul de Sireți.

Potrivit lui, implicarea mai multor factori de decizie de la nivel local în implementarea proiectelor și consolidarea unei relații pe termen lung va duce la succesul comun al administrației publice locale. „Asta înseamnă o capacitate mult mai mare, atât financiară, cât și administrativă și intelectuală pentru a câștiga și a implementa cu succes aceste proiecte. Eu vreau să spun că noi, pe parcursul ultimului mandat, am avut zeci de proiecte implementate, din diferite fonduri. Dacă ar fi să fac o cotă procentuală, am avut inițiative locale, cu fondul local și cu sportul primăriei, am implementat proiecte sau inițiative de peste cinci milioane de lei. Am avut proiecte cu sportul partenerilor de dezvoltare, care sumează  vreo 40-50 milioane de lei. Am avut proiecte care le-am dezvoltat și le-am implementat cu suportul programelor sau proiectelor de stat, care valorează vreo 30 milioane de lei. Deci, undeva suma noastră totală de investiții a adus supra buget, la ceea ce aveam și noi”, a spus Leonid Boaghi.

Leonid Boaghi concluzionează că gradul de autonomie locală a crescut în Republica Moldova. Această creștere se datorează atât politicilor de la nivel central, cât și faptului că administrația publică locală a înțeles că trebuie să fie responsabilă de comunitatea sa și creșterea nivelului de trai, mai ales că acum posibilitățile sunt din ce în ce mai mari.

Dezbaterea publică cu genericul „Aleșii locali după alegeri: colaborare și concurență pentru interesul public” este organizată de Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.