Către anul 2030 Republica Moldova ar trebui să aibă o pondere a energiei regenerabile de aproximativ 30%. Pronosticul încrezător poate fi adeverit doar dacă vom absorbi toate fondurile europene care sunt direcționate pentru construcția infrastructurii energetice în țara noastră. Pe lângă acest fapt, cetățenii Republicii Moldova, agenții economici, administrațiile publice locale și centrale trebuie să se concentreze la maximum în vederea formării de comunități energetice ce ar sta la baza sustenabilității și dezvoltării sectorului. Declarațiile aparțin lui Leonid Boaghe, primarul comunei Sireți, raionul Strășeni, și au fost făcute la dezbaterea publică „Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene. Exemple concrete și lecții însușite”, organizată de Agenția de presă IPN.
Primarul satului Sireți, Leonid Boaghe, afirmă că atunci când o localitate își dorește să fie independentă energetic și să opteze pentru energia regenerabilă, responsabilitatea administrației publice locale constă în faptul ca să se îngrijească de situația actuală în acest domeniu. Astfel, vorbind de exemplul comunei Sireți, când a pornit pe acest drum, primăria a realizat cu ajutorul experților contractați prin intermediul proiectelor europene, un studiu de fezabilitate, câteva rapoarte de audit pentru a stabili gradul de gestionare energetică pe care îl are localitatea și capacitatea ulterioară. „Încerci să aduci auditori energetici sau manageri energetici care să îți facă acest lucru. Sunt primării care au capacitatea să achite, dar sunt primării care nu au această capacitate. Și atunci trebuie să fim solidari sau să aplicăm la partenerii de dezvoltare, care mereu ne ajută. Statele europene prin intermediul proiectelor pe care le derulează în Republica Moldova alocă nu doar surse pentru soluțiile tehnice, pentru termoizolare sau panouri, dar sunt programe și fonduri care alocă bani, în funcție de cum este expusă ideea și cât de bine o argumentezi. Noi suntem membrii Convenției primarilor pentru energie și aici sunt o serie de fonduri, o serie de donatori, care subvenționează cheltuielile pentru aceste studii de fezabilitate. Nu poți să mergi în marea familie europeană fără aceste fonduri de coeziune sau fonduri structurale”, a declarat edilul satului Sireți, raionul Strășeni.
Comuna Sireți din raionul Străeni, cu puțin peste 5800 de locuitori, dispune de câteva unități fotovoltaice create cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, dar și prin intermediul programelor Satul European. „În ultimii patru ani de zile am reușit să construim patru centre fotovoltaice, capacitatea lor totală este de 55 KW – 20 KM pentru iluminatul stradal, două centrale a câte 15 KW pentru grădinițe și încă o centrală de 5 KW, la fel utilizată pentru iluminatul stradal. Dacă să facem un calcul la edificiile din subordinea primăriei este un consum de 200 KW. Adică, ar trebui un parc fotovoltaic de 200 KW, care ne-ar asigura factură la zero pentru energia electrică pentru toate locurile de consum”, a mai subliniat primarul de Sireți.
Potrivit edilului Leonid Boaghe, în acest context apar și anumite probleme ce țin de mentenanță, de întreținerea panourilor fotovoltaice, iar ca o soluție ar fi creare unor comunități eficient energetice. „Eu ca primar mă concentrez acum pe realizarea unei comunități bazate pe energie regenerabilă pentru a reduce dependența de gazele naturale, pentru că acest lucru are un impact mare la factură în raport cu energia electrică, în funcție de cum ne vom asocia în asemenea comunități bazate pe energia regenerabilă, inclusiv agenți economici, primăria cu edificiile din subordinea sa, oficiul poștal, centrul de sănătate. Astfel, câți membri sunt în această comunitate, această energie de 1 MW se redistribuie la toate locurile de consum, inclusiv la casele individuale”, a mai declarat Boaghe.
Soluții și instrumente sunt, mai susține edilul comunei Sireți. Leonid Boaghe afirmă că există și resurse financiare care ar contribui la crearea și dezvoltarea comunităților energetice prin formarea de grupuri locale de cetățeni, companii și autorități locale care colaborează pentru a produce, distribui și a consuma energie regenerabilă la nivel local. Aceste mecanisme sunt oferite în totalitate de donatorii europeni.
„Acum partenerii străini încearcă să promoveze aceste comunități energetice și instrumentele de construcție ale lor, inclusiv PNUD Moldova, GIZ Moldova, USAID Moldova prin intermediul proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (Moldova Energy Security Activity - MESA). Ei încearcă să promoveze acest concept, problema acum stă doar în noi. Trebuie să ne așezăm la o masă rotundă, să discutăm și să formăm echipe pentru a construi și consolida comunități energetice. Mulțumim pentru suportul Uniunii Europene și trebuie să vorbim aici și despre preluarea de bune practici și de lecții învățate”, a conchis Leonid Boaghe.
Dezbaterea publică „Transformarea sectorului energetic prin finanțări europene. Exemple concrete și lecții însușite” este a doua ediție din cadrul proiectului„Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”, susținut de către Fundația Soros Moldova. Conținutul acestei dezbateri nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros Moldova.