logo

Legume, în pericol


https://www.ipn.md/ro/legume-in-pericol-7966_1006590.html

Terenurile de legume sunt ameninţate de invazia Tuta absoluta – o insectă care a făcut ravagii, anul trecut, în tomatele unor producători din împrejurimile oraşului Cahul, iar în acest an se îndreaptă spre centrul ţării.

Compania CNFA, care implementează Programul USAID „De la Fermier la Fermier”, a invitat în Moldova un expert american, în perioada 15-30 iulie, pentru a oferi consultanţă gratuită în depăşirea pericolului de invazie a insectei. Expertul va pune mai multe capcane pe plantaţiile de legume din diferite zone ale ţării, transmite IPN.

Până acum, producătorii moldoveni se mai confruntau şi cu o altă insectă asemănătoare, care face parte din aceeaşi familie, iar diferenţa constă în aceea că prima este o muscă, pe când Tuta absoluta este o molie şi produce daune mult mai mari.

Tuta absoluta depune ouă pe frunzele, tulpina sau fructele plantelor, iar larvele acestuia se hrănesc cu învelişul verde al culturilor şi pot compromite în totalitate recolta. Insecta este rezistentă chiar şi la cele mai puternice preparate pentru protecţia plantelor. Aceasta este originară din America de Sud şi în ultimii ani se răspândeşte cu o viteză de 300-400 de km timp de un sezon agricol.