Cea mai coruptă ramură a puterii de stat, în opinia oamenilor de afaceri, este cea a justiţiei. Pe locul al doilea se clasează legislativul. Totodată, gospodăriile casnice consideră Parlamentul cea mai coruptă structură, urmat de justiţie. Datele se conţin în cercetarea sociologică „Corupţia în Republica Moldova: percepţiile şi experienţele proprii ale oamenilor de afaceri şi gospodăriilor casnice – 2015”, prezentată de Transparency International-Moldova în cadrul unei conferinţe de presă de la IPN.
Potrivit studiului, cel mai des businessmenii oferă mită angajaţilor de la vamă, în instanţele de judecată, poliţie şi procuratură, iar gospodăriile casnice – poliţiei, procurorilor şi medicilor. Nivelul mediu al mitei oferite de oamenii de afaceri este de peste 6000 de lei pentru inspectoratele fiscale, 4600 către vamă şi 2600 către inspectoratele muncii. În cazul gospodăriilor casnice, cea mai mare mită este oferită în instanţele judiciare (5000 de lei), poliţiei (1600), reprezentanţilor educaţiei şi instituţiilor medicale (1300).
„Eşantionul a fost utilizat pentru a estima volumul mitei totale. Constatăm că frecvenţa mitelor în ultimul timp a scăzut. Estimările noastre arată că volumul total al mitei acordate de gospodăriile casnice în 2015 este de peste 850 de milioane de lei, în scădere cu 5% comparativ cu anul trecut. Totodată, oamenii de afaceri au acordat mită în sumă de 380 de milioane. Aici este vorba de corupţia uzuală, aceasta nu estimează toate tranzacţiile tenebre din Republica Moldova”, a declarat Lilia Carasciuc, directorul Transparency International -Moldova.
În ultimii 10 ani a crescut de aproape 3 ori numărul businessmenilor care nu sunt dispuşi să ofere mită, arată datele sondajului. Astfel, în anul 2015, 35% dintre respondenţi au declarat că nu vor oferi mită niciunei structuri.
Potrivit sondajului, în ultimul an s-a majorat considerabil ponderea businessmenilor care consideră că statul le împiedică dezvoltarea afacerilor. Astfel, dacă în anul 2014 ponderea lor era de 31%, anul curent a crescut la 37%. Totodată, numărul oamenilor de afaceri, respondenţi ai sondajului, care consideră corect comportamentul inspectorilor fiscali în timpul controalelor este în creştere. Dacă acum 10 ani doar 41% dintre oamenii de afaceri erau de această părere, în 2015 numărul lor s-a dublat.
Potrivit reposndenţilor, principalele cauze ale corupţiei sunt presiunile din partea rudelor şi prietenilor, presiunea din partea statului, salariile mici, nivelul jos de cultură al populaţiei. „Vreau să vă atrag atenţia că printre principalele cauze ale corupţiei respondenţii remarcă faptul că organele de stat sunt controlate de oligarhi, persoanele corupte nu sunt trase la răspundere, iar guvernanţii mimează lupta împotriva corupţiei”, a remarcat reprezentanta Transparency International, Ianina Spinei.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion 1099 persoane în vârstă de peste 18 ani. Cercetarea sociologică a fost realizată cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului „Consolidarea funcţiilor de analiză şi prevenire a corupţiei, cofinanţat şi implementat de PNUD Moldova.