logo

Legislaţia Republicii Moldova privind securitatea alimentară trebuie revizuită, expert


https://www.ipn.md/ro/legislatia-republicii-moldova-privind-securitatea-alimentara-trebuie-revizuita-e-7967_1025710.html

Legislaţia Republicii Moldova privind securitatea alimentară trebuie revizuită astfel încât să existe o abordare uniformă. Cadrul legal din domeniu conţine prevederi ce se dublează sau chiar sunt contradictorii. Acestea sunt câteva concluzii ale auditului asupra legislaţiei naţionale în domeniul, realizat de expertul internaţional din domeniu, Ion Agafiţei. Rezultatele auditului au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde organizate de Fundaţia Est-Europeană, transmite IPN.

Potrivit expertului, transpunerea incompletă a legislaţiei creează imaginea unui sistem care nu funcţionează, diminuând încrederea cetăţenilor în legislaţia Uniunii Europene şi beneficiile ei. „Având în vedere faptul că avem pe acelaşi domeniu legislaţie contradictorie, am propus să lucreze în echipele de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerul Agriculturii. Trebuie să avem o abordare unitară”, a menţionat Ion Agafiţei.

Expertul a declarat că în domeniul siguranţei alimentelor nu există un cadru legislativ uniform, în legislaţie apar duplicări sau prevederi contradictorii. De asemenea, există acte normative adoptate înainte de crearea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor care trebuie trebuie revizuite. De asemenea, autorul auditului este de părere că trebuie realizate schimburi de experienţă în domeniul securităţii alimentare şi cu România.

Autorul auditului recomandă armonizarea legislaţiei în conformitate cu Acordul de Asociere, promovarea siguranţei alimentelor în rândul populaţiei, întărirea controalelor oficiale şi stabilirea unui sistem de audit pentru verificarea eficacităţii sistemului de control oficial.