Legislaţia naţională nu apără persoanele cu dizabilităţi de discriminare, IDOM
https://www.ipn.md/ro/legislatia-nationala-nu-apara-persoanele-cu-dizabilitati-de-discriminare-idom-7967_993868.html
În Republica Moldova actele legislative care reglementează drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt declarative şi nu corespund cerinţelor. De această părere este juristul Institutului pentru drepturile Omului din Moldova (IDOM), Radu Bobeică. Acesta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă miercuri, 9 noiembrie, că este nevoie de concordarea legislaţiei naţionale cu normele internaţionale, cu implicarea activă a sectorului asociativ, transmite Info-Prim Neo.
„Numărul persoanelor cu dizabilităţi este în continuă creştere. Deşi Republica Moldova şi-a asumat un şir de responsabilităţi la capitolul incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, acestea rămân mai mult la nivelul teoretic. Practica ne arată că avem tot mai multe cazuri când persoanelor cu dizabilităţi le este încălcat dreptul la muncă, la învăţătură, la accesarea anumitor credite preferenţiale sau la programele de recuperare”, a spus Radu Bobeică.
„Însuşi cuvântul „invaliditate” este o expresie discriminatorie. Statul urmează să ia măsuri în vederea schimbării expresiei date. Totodată ar trebui să existe un program funcţional pentru persoanele cu dizabilităţi care doresc să se încadreze în câmpul muncii şi care doresc să studieze. De altfel, şi comunicarea statului cu ONG-urile responsabile de acest sector lasă de dorit. Nu sunt stabiliţi anumiţi parametri de participare a societăţii civile la adoptarea legilor privind persoanele cu dizabilităţi”, remarcă juristul IDOM.
Natalia Mardari, coordonator de programe în cadrul IDOM, spune că în Republica Moldova s-a format deja un stereotip al persoanelor cu dizabilităţi. „E nevoie să se meargă la managerii instituţiilor, la cei care discriminează, şi să li se explice de ce nu ar trebui limitate drepturile altor persoane mai altfel decât ei”, a subliniat Natalia Mardari.
Juriştii IDOM au asistat juridic, în cadrul unui proiect început în septembrie curent, mai multe persoane cu dizabilităţi cărora le-au fost încălcate drepturile. Juriştii afirmă că pentru a spori gradul de echitate şi pentru a reduce cazurile de discriminare în privinţa acestei categorii de persoane ar trebui să se stabilească şi un mecanism de sancţiuni pentru faptele de discriminare.
În Republica Moldova sunt 179 mii de persoane cu deficienţe de sănătate, dintre care 15 mii sunt copii.