logo

Legislația muncii se ajustează conform standardelor UE, Stela Grigoraș


https://www.ipn.md/ro/legislatia-muncii-se-ajusteaza-conform-standardelor-ue-stela-grigoras-7967_1037504.html

În ultimii doi ani, legislația Republicii Moldova în domeniul muncii a fost modernizată în conformitate cu standardele UE. Modificările operate, inclusiv prevederile care încă urmează să intre în vigoare, vin să asigure echitate pentru toate părțile implicate în raporturile de muncă. Declarația a fost făcută de ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș, în cadrul unui seminar dedicat reformei legislației muncii, transmite IPN.

Stela Grigoraș a comunicat că, pe lângă modificările deja operate, a fost elaborat și un proiect de lege menit să transpună directiva europeană care se referă la concedierea colectivă. Proiectul va fi prezentat Guvernului pentru aprobare până la sfârșitul anului curent.

Sergiu Morari, șef de direcție la minister, a precizat că pe parcursul acestui an au fost promovate trei legi care aduc modificări și completări la Codul Muncii. Pe majoritatea s-a atins un compromis între partenerii sociali. Modificările vizează implicit transpunerea a patru directive europene în legislația națională și vin să îmbunătățească climatul social, dar și climatul de afaceri.

Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că reforma în domeniul muncii este benefică pentru toți: angajatori, angajați, sindicate, deoarece va aduce o productivitate mai mare a muncii. Această reformă este necesară deoarece în legislația Republicii Moldova încă mai există elemente sovietice, care o împiedică să atragă investiții străine și să creeze locuri de muncă decente. „Trebuie să existe și un dialog social, așa încât patronii să găsească angajați, iar angajații să aibă un salariu decent pentru a trăi decent. Progresele în domeniul muncii ar trebui să continue cu noțiunea de „flexicuritate”, adică flexibilitate și securitate, iar țările europene sunt modelul spre care trebuie să se miște Republica Moldova”, a spus Fabien Schaeffer.

Vladislav Caminschi, directorul executiv al Confederației naționale a Patronatului din Republica Moldova, crede că unele dintre prevederile care există în legislația muncii încă sunt depășite, dar este de acord că îmbunătățirile trebuie să se facă fără a aduce dezavantaje salariaților.

Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, a remarcat că la baza Codului Muncii, în varianta actuală, stau 40 de convenții europene. Sergiu Sainciuc a făcut referire la un raport al Forului Economic Mondial, care poziționează legislația muncii pe locul 11 într-o listă de 16 impedimente în fața atragerii investițiilor în Republica Moldova. Potrivit sindicalistului, pentru a schimba lucrurile se cere eliminarea impedimentelor care preced în această listă legislația muncii. Este vorba în special de corupție și instabilitate politică.

Înaltul consilier UE în domeniul politicilor de ocupare a forței de muncă, Nijole Mackeviciene, a remarcat că Acordul de Asociere ratificat de Republica Moldova urmărește implicit asigurarea echității pentru cei angajați și cei neangajați în câmpul muncii, responsabilități potrivite de pentru angajatori, reforme în domeniul educației și formării profesionale, dar și eliminarea barierelor în calea ocupării forței de muncă.