logo

Legislaţia electorală din Găgăuzia trebuie armonizată la cea naţională


https://www.ipn.md/ro/legislatia-electorala-din-gagauzia-trebuie-armonizata-la-cea-nationala-7965_1013582.html

Legislaţia naţională în domeniul electoral nu reglementează perioadele electorale şi alegerile în unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia. Pentru a aduce domeniul electoral la standardele internaţionale, trebuie să se implice puterea centrală, ca să armonizeze legislaţia locală la cea naţională. Despre aceasta s-a discutat la o masă rotundă, organizată de către Centrul de tineret „Piligrim-Demo” din Găgăuzia, în parteneriat cu Misiunea OSCE la Chişinău, transmite IPN.

Directorul executiv al Centrului de tineret „Piligrim-Demo”, Mihail Sirkeli, a spus că desfăşurarea unor alegeri corecte şi conforme standardelor internaţionale necesită anumite resurse, pe care Găgăuzia nu le deţine. În acest context, Mihail Sirkeli consideră că este necesară o colaborare dintre Comisia Electorală Centrală de la Chişinău şi comisia care se creează în Găgăuzia în perioadele electorale.

Mihail Sirkeli a adăugat că organele centrale trebuie să menţioneze în legislaţia naţională că în Republica Moldova au loc alegeri în Adunarea Populară, alegerea başcanului Găgăuziei, dar şi referendumuri privind problemele din UTA Găgăuzia. Potrivit lui Mihail Sirkeli, legislaţia trebuie armonizată în aşa mod încât să nu fie diminuate competenţele administraţiei găgăuze.

În Găgăuzia, un grup de lucru elaborează un proiect de lege privind alegerile. Mihail Sirkeli a comunicat că acest proiect va fi finalizat în câteva săptămâni şi va fi propus spre aprobare în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu, a spus că acum se creează impresia că liderii din Găgăuzia ar dori ca legislaţia naţională să fie aliniată la cea din Găgăuzia, şi nu invers. În acelaşi timp, autorităţile centrale muncesc pentru a armoniza legislaţia naţională la cea internaţională, iar încercarea de a face pe plac celor din Găgăuzia ar însemna un pas înapoi. Vicepreşedintele CEC a remarcat că există o mare problemă în ceea ce priveşte listele alegătorilor, fiecare entitate oferind alte date, iar diferenţe de cifre uneori ajung de ordinul miilor.

Svetlana Mironova, preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia pe perioada alegerilor în Adunarea Populară din anul 2012, a confirmat problema listelor alegătorilor. La alegerile generale a venit lista cu 116 mii de alegători, peste 2 săptămâni, pentru alegerea başcanului, au fost întocmite liste în care erau 106 mii de alegători. Svetlana Mironova spune că legislaţia electorală a Găgăuziei nu s-a modificat de când a fost adoptată, în anii 90, pe când Codul Electoral al Republicii Moldova a suferit mai multe modificări. Ea crede că în Codul Electoral ar trebui, cel puţin, de adăugat un punct în care să se menţioneze că alegerile din Găgăuzia se desfăşoară în conformitate cu legislaţia locală. Acest lucru ar rezolva mai multe probleme.

Jacqueline Carpenter, consilier superior privind democraţia şi drepturile omului al Misiunii OSCE în Moldova, a specificat că tematica găgăuză prezintă interes pentru OSCE deoarece stabilitatea în această regiune ar putea duce la rezolvarea conflictului transnistrean – principala preocupare a misiunii.