Legile României în sectorul de apă pot fi aplicate şi în Moldova
https://www.ipn.md/ro/legile-romaniei-in-sectorul-de-apa-pot-fi-aplicate-si-7967_998100.html
Baza legislativă şi normativă din România în ceea ce priveşte sectorul de apă şi canalizare poate fi aplicată cu succes şi în Republica Moldova. Aceasta este una din concluziile delegaţiei moldoveneşti la un workshop cu denumirea: „Schimb de experienţă între România şi Republica Moldova privind organizarea sectorului şi serviciilor de apă şi canalizare”, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat remis de către Centrul de presă al Asociaţiei „Moldova Apă-Canal”.
Adaptarea legislaţiei româneşti la cerinţele din Moldova va permite într-un timp relativ mai scurt regionalizarea serviciilor de apă şi de canalizare. Cel mai important lucru pentru furnizorii de apă va fi obţinerea mai multor granturi şi credite pentru reabilitarea şi dezvoltarea serviciilor de apă şi canalizare.
O altă concluzie este că în Republica Moldova procesul de determinare şi aprobare a tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare este foarte politizat. Tarifele nu se aprobă la timp de către organele administraţiei publice locale, cheltuielile întreprinderilor nu sunt acoperite integral, iar, ca rezultat, întreprinderile activează cu pierderi financiare enorme. O situaţie total diferită există în România. Tarifele sunt ajustate fără implicarea factorilor politici, iar aprobarea se face în timp util. După aprobarea tarifului, cheltuielile furnizorilor de apă sunt acoperite integral, cu posibilitatea de a beneficia de granturi şi credite.
Delegaţia moldovenească a mai concluzionat că reglementarea pieţei serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare se efectuează integral de către Agenţia Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Publice de Gospodărie Comunală (ANRSC), pe când în Moldova metodologia privind determinarea şi aprobarea tarifelor pentru serviciile de apă şi canalizare se elaborează şi se aprobă de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, iar reglementările tehnice – practic de nimeni, notează Centrul de presă al Asociaţiei „Moldova Apă-Canal”. Pentru reglementarea deplină a serviciilor respective în Moldova este necesar de a crea o Agenţie Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Publice de Gospodărie Comunală sau de transmis în mod de urgenţă toate competenţele date Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.
În România tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare prestate de către întreprinderile regionale sunt aprobate de către asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, iar pentru ceilalţi operatori tarifele se avizează de către ANRSC şi se aprobă de către consiliile locale. În România, punctul de delimitare dintre reţelele publice de alimentare cu apă şi de canalizare şi reţelele interne de apă din blocurile locative este branşamentul blocului locativ, pe când în Moldova se încearcă de a-l transfera la branşamentul apartamentului, ceea ce nu este corect, dat fiind că se încalcă legislaţia şi actele normative în vigoare, se spune în comunicatul remis de „Apă-Canal Chişinău”.
Regionalizarea serviciilor a avut loc în România pe principiul teritorial (pe judeţe), deşi unele întreprinderi regionale deja şi-au extins serviciile şi în unele localităţi din alte judeţe (de exemplu S.C. „Apavital Iaşi”, S.C. „Raja Constanţa” etc). Pentru Republica Moldova ar fi oportună crearea a circa 4-5 întreprinderi regionale – Nord, Centru, Sud, Transnistria, consideră experţii.
Workshop-ul a avut loc în municipiul Iaşi, România, perioada 28-29 mai, cu participarea unui grup de specialişti din cadrul Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Sănătăţii, Asociaţiei „Moldova Apă-Canal”, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, întreprinderilor municipale de alimentare cu apă şi de canalizare din Criuleni, Rezina, Rîşcani, Briceni, Basarabeasca, Taraclia, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Mediului cu sprijinul companiei EPTISA, consultantă a proiectului „Asistenţa Tehnică pentru Implementarea Programului de susţinere a politicilor sectoriale din domeniul apei, Moldova (AT Apă-SPSP), Acţiunea este destinată specialiştilor incluşi în proiectul BERD, coordonat de compania EPTISA.