logo

Legea „vetting”-ului pentru justițiarii moldoveni, în vizorul Comisiei de la Veneția


https://www.ipn.md/ro/legea-vetting-ului-pentru-justitiarii-moldoveni-in-vizorul-comisiei-7978_1097551.html

Deși și-a exprimat satisfacția de atitudinea constructivă a autorităților moldovenești, care au acceptat majoritatea recomandărilor din avizul din martie 2023 referitor la legea de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, în cea de-a 134-a sesiune plenară din 10 – 11 iunie 2023, Comisia de la Veneția, în comun cu Direcția drepturilor omului și a statului de drept a Consiliului Europei, a formulat o serie de alte recomandări care ar alinia și mai mult documentul la cerințele europene, se spune în decizia adoptată de forul în cauză.

Cât privește observațiile care au fost eliminate după intervenția din martie curent, acestea se referă la statutul și funcționarea comisiilor de evaluare, motivele verificării judecătorilor și procurorilor, perfecționarea procedurilor extraordinare de evaluare precum și reducerea consecințelor negative ale măsurilor de control.

În același timp, Comisia atestă că unele recomandări au fost luate în calcul doar parțial, iar măsurile formulate pentru a corespunde sunt încă insuficiente. În special, rolul membrilor din cota internațională a comisiilor de evaluare nu a fost garantat suficient și se cere a fi consolidat.

De asemenea, garanțiile procedurale pentru judecătorii/procurorii examinați trebuie să fie detaliate mai bine, inclusiv dreptul la o audiere privată, „probe inaccesibile” sau apărări bazate pe proprietatea de bună-credință. Proiectul de lege ar putea să aibă în vedere mai multe instrumente care garantează principiul proporționalității, inclusiv pluralitatea sancțiunilor. Comisia și Direcția consideră că redactorii au luat măsuri semnificative pentru a ține cont de aceste recomandări și propun identificarea căilor pentru a continua implementarea lor, se spune în concluziile Comisiei de la Veneția.