logo

Legea trebuie să prevadă clar numărul de circumscripții pentru alegeri, opinie


https://www.ipn.md/ro/legea-trebuie-sa-prevada-clar-numarul-de-circumscriptii-pentru-alegeri-7965_1037625.html

Dacă legea privind sistemul electoral mixt prevedea clar numărul de circumscripții uninominale din țară și de peste hotarele ei, actualmente nu mai existau discuții aprinse în societate pe marginea acestui subiect. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe, Victor Juc, a declarat că la elaborarea legii, autoritățile responsabile au încercat să paseze responsabilitatea de la una la alta. „Dacă se stipula în lege pentru cei din afară - 5, 7, 10, 20 de circumscripții – atunci se pornea de la alte cifre. Creația legislativă în Republica Moldova se confruntă cu mari carențe”, spune Victor Juc.

Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX, susține că în legislație trebuia stipulată cota de reprezentare a cetățenilor din diasporă, a celor din regiunea transnistreană, a minorităților etnice.

În opinia lui Maxim Lebedinschi, consilier pe problemele juridice al președintelui Republicii Moldova, în momentul în care a fost elaborată legea a fost făcută o greșeală pentru că nu s-a ținut cont de faptul că aproape un milion de cetățeni se află peste hotare.

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc este de părere că în legislație este foarte clar stipulat că o circumscripție poate fi formată din 55-65 de mii de alegători. „Dacă nu venea Partidul Democrat cu ideea votului uninominal, posibil că noi astăzi nu am fi avut nici votul mixt. Noi am fost cei care am propus pentru prima dată ca diaspora să-și aibă reprezentanții aleși peste hotarele țării direct în Parlamentul de la Chișinău care să-i reprezinte interesele”, spune deputatul PDM.