logo

Legea privind transferurile bănești de peste hotare va fi simplificată, Maia Sandu


https://www.ipn.md/ro/legea-privind-transferurile-banesti-de-peste-hotare-va-fi-8013_1108464.html

Președinta Maia Sandu, care aspiră la un nou mandat prezidențial, recunoaște că legislația cu privire la transferurile banilor de peste hotare trebuie simplificată. Potrivit ei, cadrul legal mai riguros a fost adoptat pentru a împiedica venirea banilor lui Șor în țară, însă restricțiile aplicate nu au funcționat. În aceste condiții, guvernarea va revedea legislația și va face mai simplă situația transferurilor oamenilor care muncesc cinstit peste hotare, transmite IPN.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor electorale, la care contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a spus că moldovenii nu mai pot cheltui liber banii câștigați în străinătate, pentru că trebuie să demonstreze proveniența lor. Iar diaspora din Rusia este lipsită de dreptul de a trimite bani în Moldova. „Sunt câteva exemple ale grijii actualei guvernări”, a comentat Alexandr Stoianoglo.

Candidatul Partidului Socialiștilor și-a întrebat contracandidata ce a realizat ea și Guvernul în toți acești ani pentru diasporă și pentru muncitorii migranți.

„Tot ce am făcut noi în toți acești ani a fost și pentru cetățenii de acasă, și pentru cetățenii noștri din afara țării. Cetățenii noștri din afara țării își fac griji pentru cei dragi rămași acasă. Și de fiecare dată când discutăm cu ei, asta ne roagă – să îmbunătățim condițiile de viață pentru cei râmași acasă. Toate proiectele noastre pe apă și canalizare, pe reparația caselor de cultură, grădinițe și școli. Toate lucrurile pe care le-am început, este foarte important să le continuăm – reparația drumurilor, construcția apeductului, sistemelor de canalizare, investiții în universități, în sistemul de sănătate”, a răspuns Maia Sandu.

Candidata a mai spus că este nevoie să se facă mai mult, este nevoie să fie îmbunătățită situația în toate domeniile, astfel încât mai mulți moldoveni să revină acasă. „Acesta este scopul nostru și, dacă vă uitați atent, cetățenii noștri din diasporă așa văd aceste lucruri, ceea ce se reflectă și în votul lor din primul tur. Tot ce facem este pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus candidata PAS.

În debutul dezbaterilor, Alexandr Stoianoglo s-a referit la obiectivele stipulate în platforma sa. Printre acestea se numără oprirea exodului populației, implementarea programului „Revenirea demnă”, modernizarea europeană a Moldovei – în economie, în infrastructură, în educație și sănătate.