Legea privind minimul de existenţă a fost aprobată de către executiv
https://www.ipn.md/ro/legea-privind-minimul-de-existenta-a-fost-aprobata-de-catre-executiv-7966_998207.html
Guvernul a aprobat Legea privind minimul de existenţă, transmite Info-Prim Neo.
Venitul lunar minim garantat este diferit de minimul de existenţă. Ultimul constituie un indicator valoric al consumului minim de produse alimentare, bunuri materiale şi servicii necesare pentru satisfacerea cerinţelor principale umane, menţinerea sănătăţii şi susţinerea viabilităţii persoanei.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a declarat că despre aprobarea unei asemenea legi se discută din 1994, însă s-a tot amânat din cauza situaţiei economico-financiare complicate a ţării.
Scopul proiectului de lege este stabilirea bazei juridice privind modul de calculare şi utilizare a indicatorului „minim de existenţă” în promovarea politicii sociale. Acest indicator va fi utilizat la evaluarea generală a nivelului de trai al populaţiei şi pentru modificarea cuantumului salariului şi pensiei minime de vârstă, a venitului lunar minim garantat al familiei, a burselor, indemnizaţiilor şi compensaţiilor.
„Desigur, noi nu vom putea spune la momentul adoptării acestei legi că există o legătură directă între mărimea minimului de existenţă şi cea a salariului minim sau a pensiei minime .Va trebui să mai treacă un timp pentru ca să fie asigurat acest coraport”, a declarat ministrul.
Conform proiectului de lege, minimul de existenţă va fi determinat în medie pe o persoană pe lună, în aspect teritorial şi diferenţiat pe principalele grupe socio-demografice ale populaţiei: copii, populaţie aptă de muncă, pensionari. De asemenea , prin metoda normativ statistică minimul de existenţă va putea fi calculat trimestrial şi pentru anul calendaristic.
Întrebată peste câţi ani salariul minim şi pensia minimă de vârstă va fi stabilită luând în calcul minimul de existenţă, Valentina Buliga a spus că, poate, peste 3-4 ani.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul III al anului 2011 mărimea minimului de existenţă a fost în medie de 1386,4 lei, în creştere faţă de aceiaşi perioadă a anului 2010 cu 6,2%. Veniturile disponibile lunare ale populaţiei în trimestrul III au fost de 1475 lei în medie pentru o persoană, depăşind cu 6,4% valoarea minimului de existenţă. Salariul mediul lunar al unui angajat în 2011 a constituit 3193,9 lei, astfel acoperind minimul de existenţă de 2,3ori.