logo

Legea privind concedierea profesorilor pensionaţi, pe agenda Curţii Constituţionale


https://www.ipn.md/ro/legea-privind-concedierea-profesorilor-pensionati-pe-agenda-curtii-constitutiona-7967_1004809.html

Curtea Constituţională (CC) examinează astăzi, 23 aprilie, constituţionalitatea legii care prevede concedierea cadrelor didactice odată cu stabilirea pensiei pentru limita de vârstă. Sesizarea a fost depusă de către deputatul neafiliat Sergiu Sârbu.

„Cadrele didactice care au atins vârsta de pensionare îşi vor pierde o sursă de existenţă esenţială, care este salariul de învăţător, în comparaţie cu pensiile foarte mici din sistemul de învăţământ raportate la situaţia economico-financiară actuală din ţară”, a declarat deputatul pentru IPN.

Potrivit parlamentarului, deşi scopul declarat al legii este să asigure dreptul la muncă a tinerilor specialişti-cadre didactice, aceasta nu este temei pentru îngrădirea dreptului la un trai decent pentru profesorii vârstnici.


Parlamentul a adoptat modificări la Codul Muncii, care prevede încetarea contractului de muncă a cadrelor didactice odată cu atingerea vârstei de pensionare. Modificările au fost propuse de către Ministerului Educaţiei.