logo

Legea deoffshorizării, aprobată de Guvern


https://www.ipn.md/ro/legea-deoffshorizarii-aprobata-de-guvern-7966_1068378.html

Persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standardele internaționale de transparență nu vor avea posibilitatea de participare la proceduri de privatizare, parteneriate public-private, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii. O prevede un proiect de lege aprobat de Guvern. Restricțiile se referă și persoanele juridice în componența cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reședință în astfel de jurisdicții, transmite IPN.

„Regimul precedent a încercat să transforme Republica Moldova într-un offshore, ne-a implicat pe noi ca stat și cetățeni într-o sumedenie de tranzacții și contracte cu firme offshore care au condus la pagube enorme pentru stat. Acum, noi stăm și ne întrebăm cine sunt offshore-urile astea care au furat bani din Banca de Economii sau care au preluat Aeroportul. Toți cei care vor să facă tranzacții cu statul, toți cei care vor să câștige contracte de vânzare de servicii, sau de vânzare de bunuri să fie buni să-și afișeze toate informațiile, să-i știm cine sunt, cine este beneficiarul final al acestor companii și să punem punct tuturor schemelor care s-au întâmplat în toți acești ani”, a declarat premierul Maia Sandu.

Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare aprobă lista jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență. Lista aprobată de CNPF este una mai extinsă decât în cazul BNM, deoarece include și țările care reprezintă un grad sporit de risc.

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune completarea proiectului de lege cu noțiunea „beneficiar efectiv” – persoana care deține sau controlează în ultimă instanță o persoană fizică sau juridică, persoană în al cărei nume se desfășoară o activitate sau se realizează o tranzacție.

Documentul mai propune aplicarea unor măsuri pentru evitarea riscurilor de transfer post-contractare al obligațiilor și sarcinilor de executare a contractelor de achiziții publice, parteneriate public-private și concesiune a lucrărilor și serviciilor de către contractantul direct către o persoană terță.