Legea privind controlul tutunului este respectată de marea majoritate a cafenelelor, barurilor și restaurantelor, a menționat Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru politici și analize în sănătate, citat de IPN.
Țurcanu a expus într-o conferință de presă concluzia voluntarilor mai multor organizații neguvernamentale și activiști civici, care în perioada 23 septembrie - 6 noiembrie au efectuat o monitorizare a acestor localuri din municipiul Chișinău și Bălți.
Vizitarea cafenelelor, barurilor și restaurantelor s-a făcut în cele mai frecventate ore, şi anume, în timpul prânzului (13.00 – 14.00) și seara (18.00 – 22.00). 80% din acestea (188) au fost vizitate între orele18.00-22.00.
S-a constatat că majoritatea absolută (96%) a localurilor de alimentație publică respectă legea și au afișat la intrare, în cel mai vizibil loc semnul unic de interzicere a fumatului.
În încăperile a 92% dintre cafenelele, barurile și restaurantele supuse monitorizări nu s-a atestat fumatul. În 8% din localuri(18 din Chișinău și 2 din Bălți) s-a constatat încălcarea legislației de către proprietarii localurilor, și anume fumatul în încăpere(19 cazuri), precum și existența unui spațiu separat pentru fumat (1 caz). Scrumiere au fost identificate în 5% din unități(11 – Chișinău și 1 – Bălți).
La întrebarea adresată administratorului sau chelnerului dacă se poate fuma în încăpere, au răspuns afirmativ în 8% din localuri (18 – Chișinău, 2 – Bălți). Un detaliu care pune pe gânduri este că în 15 din cele 20 localuri în care s-a constatat fumatul, la intrare, în cel mai vizibil loc, era afișat semnul unic de interzicere a fumatului.
Totodată că constatat, că aproape în toate localurile(99%) Legea privind interzicerea publicității și promovării produselor din tutun se implementează cu succes. Doar într-unul din municipiul Chișinău s-a atestat promovarea produselor din tutun prin intermediul dispozitivelor luminiscente. Iar unul din municipiul Bălți într-un local se ofereau cadouri(brichete) la procurarea produselor din tutun.
Grupul voluntarilor și activiștilor civici ce au efectuat monitorizarea au mai evidențiat că multe din unitățile de alimentație publică din municipiile Chișinău și Bălți nu respectă prevederile cadrului juridic existent privind eliberarea bonurilor de casă atât la procurarea produselor de tutun, precum și altor produse și servicii oferite consumatorilor.
„Urmare a monitorizării au fost întocmite şi transmise 20 de sesizări către Centrele teritoriale de sănătate publică, 18 din Chişinău și 2 din Bălți, privind încălcarea prevederilor legale. Ne bucurăm că acestea au reacționat adecvat și chiar astăzi am primit un răspuns de la Bălți , despre aplicarea asupra unui local a amenzii de 7000lei (35 unități convenționale) prevăzută de Codul Contravențional”, a specificat Țurcanu.
În cadrul monitorizării s-a studiat respectarea legii antifumat în încăperi (spații închise) și nu s-a prevăzut monitorizarea teraselor sau a altor spații deschise din localurile de alimentație publică.
Localurile supuse monitorizării au fost selectate aleatoriu dintr-o listă de 682 de localuri din municipiile Chișinău și Bălți. Astfel, în municipiul Chișinău au fost monitorizate 120 cafenele, 56 baruri și 28 restaurante. În municipiul Bălți monitorizării au fost supuse 16 cafenele, 11 bariuri și 4 restaurante.
La monitorizare au participat voluntari din Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Platforma pentru Cetățenie Activă și Parteneriat pentru Drepturile Omului și activiști civici din municipiile Chișinău și Bălți.
Monitorizarea a fost posibilă grație proiectului „Moldova fără fum de tutun”, finanțat de „Campanian fos Tobacco-Free Kids” și „Bloomberg Philanthropies” și implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS).