Pachetul de legi anti-tutun are foarte multe lacune, iar aplicarea acestor legi generează o serie de neclarităţi care îngreunează respectarea noilor prevederi şi schimbarea comportamentului societăţii. La aceste concluzii au ajuns mai mulţi activişti civici şi reprezentanţi ai autorităţilor publice în cadrul platformei de discuţii „Dialoguri Urbane”. Totodată, potrivit participanţilor la discuţii, lipsa unui mecanism clar de aplicare a legii generează un scepticism în ochii cetăţenilor despre efectele reale ale noilor prevederi, transmite IPN.
Potrivit vorbitorilor, fumătorii sunt oarecum discriminaţi, căci deşi li se interzice fumatul în spaţiile publice, legea nu obligă pe nimeni, nici autorităţile publice locale, nici patronii să creeze spaţii special amenajate pentru fumători.
Activistul civic Rodion Gavriloi a menţionat în cadrul dezbaterilor că pe lângă legea propriu-zisă cu privire la controlul tutunului, sunt prevăzute amendamente la Codul Contravenţional, Legea Poliţiei, Legea cu privire la publicitate. „Unele dintre acestea, precum amendamentele Codului Contravenţional, au intrat deja în vigoare la 17 Septembrie 2015, pe când altele la 31 mai 2016 sau chiar 2020. Aceasta implementare treptată provoacă neclarităţi de interpretare şi aplicare”, a menţionat Rodion Gavriloi.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement, Aneta Zasaviţchi, a subliniat că în pachetul de legi sunt unele lacune şi neclarităţi care vor îngreuna implementarea ei. „Nu este prevăzut nici un model concret cum ar trebui să arate spaţiile special amenajate pentru fumători. Cine va face verificarea? Penalizarea? 10 metri de la intrarea în local este exagerat, nu toate localurile dispun de acest spaţiu. Unele localuri au fost deja amendate cu toate că norma codului contravenţional a intrat în vigoare deja, iar legea în sine încă nu” a declarat Aneta Zasaviţchi.
Reprezentantul Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Sergiu Sofroni, a menţionat că poliţia va acţiona conform modificărilor Codului Contravenţional care prevăd locurile unde poliţiştii pot sesiza fumătorii: transport public, sub acoperişul staţiilor de transport public, pieţe, arene, însă a declarat că aceste modificări nu prevăd toate locurile publice care le prevede însăşi legea.
Potrivit juristului Inga Albu, aplicarea pe etape a prevederilor legale a creat impedimente în procesul de implementare. „În primul rând avem conflictul de norme când unele prevederi sunt deja în vigoare, iar altele urmează. În astfel de condiţii în instanţa de judecată nu este clar care acte normative vor fi interpretate. Totuşi prioritate are legea specială, adică legea privind controlul tutunului”, a menţionat Inga Albu.
Noua Lege anti-tutun a intrat în vigoare la 17 septembrie 2015. Legea a fost votată în Parlament pe 26 iunie anul trecut. Însă principalele modificări la actul normativ au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.