logo

Legea administraţiei penitenciare va ţine Moldova departe de standardele europene, opinie


https://www.ipn.md/ro/legea-administratiei-penitenciare-va-tine-moldova-departe-de-standardele-europen-7967_1031833.html

Adoptarea proiectului Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare, în forma sa actuală, va ţine Republica Moldova departe de standardele europene. Aceasta este poziţia Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care a efectuat o expertiză a proiectului din perspectiva drepturilor omului.

Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedinta Centrului, Galina Bostan, a afirmat că este importantă atitudinea administraţiei penitenciarelor faţă de deţinuţi pentru că persoanele care îşi ispăşesc pedeapsa sunt dependente de administraţie, iar felul cum aceştia din urmă sunt angajaţi, felul cum se comportă este reglementat de acest proiect de lege. „Din această perspectivă, proiectul este foarte important şi ar trebui să ne intereseze”, a spus preşedinta CAPC.

Avocatul Ion Dron, care a efectuat expertiza proiectului, a menţionat că nota informativă a proiectului nu conţine o argumentare suficientă a promovării proiectului. Deşi implementarea proiectului presupune cheltuieli, fundamentarea economico-financiară poartă un caracter vag.

Totodată, expertul a menţionat că deşi nota informativă prevede demilitarizarea completă a sistemului penitenciar, atunci în proiect se regăsesc norme care reglementează introducerea gradelor similare celor militare. Acest lucru contravine Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi, în acest sens, proiectul nu contribuie la realizarea obiectivului major privind demilitarizarea personalului penitenciar.

„Renunţarea la gradele militare din sistemul penitenciar nu este un scop în sine. Renunţarea la militarizarea sistemului penitenciar este, de fapt, o provocare de a renunţa la acea filosofie bolşevică a pedepsei penale, care urmăreşte nu reeducarea individului, dar umilirea, desfiinţarea lui ca individualitate şi personalitate. Asta se pare că nu înţeleg autorii acestui proiect de lege”, a mai spus avocatul.

De asemenea, Ion Dron a spus că proiectul nu conţine dispoziţii ce ţin de un sistem de management modern, simplu şi clar definit la nivel de penitenciar. Autorul propune o structură organizaţională şi de funcţionare internă a penitenciarului construită mai mult pe verticală, specific managementului militar, decât pe orizontală.

Expertiza a fost realizată în cadrul proiectului „Armonizarea legislaţiei cu standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului”, susţinut financiar de Apărătorii Drepturilor Civile din Suedia.