logo

Legea 2% trebuie votată în varianta acceptată de societatea civilă, Consiliul ONG


https://www.ipn.md/ro/legea-2-trebuie-votata-in-varianta-acceptata-de-societatea-civila-consiliul-ong-7967_1010950.html

Consiliul ONG-urilor consideră necesar să se revină la iniţiativa legislativă care permite persoanelor fizice să direcţioneze pentru susţinerea ONG-urilor până la 2% din impozitul pe venit pe care-l plătesc statului, doar că în varianta acceptată de către societatea civilă, a declarat pentru IPN Antoniţa Fonari, secretarul general al consiliului.

Fonari a precizat că varianta iniţială a proiectului prevedea să fie consolidat mecanismul de utilitate publică, adică toate instituţiile beneficiare de aceste 2% să fie de utilitate publică. Însă, în varianta promovată de către Parlament instituţiilor religioase nu li se cerea certificatul de utilitate publică, doar ONG-urilor. Antoniţa Fonari a declarat că asupra conceptului s-a lucrat aproape 5 ani, însă în decembrie anul trecut, Parlamentul l-a votat într-o formă care nu a fost consultată cu societatea civilă, nici cu Guvernul.

Modificarea Codului Fiscal, prin introducerea celor „2%” şi pentru organizaţiile religioase, a fost iniţiată de către deputaţii liberal-democraţi Valeriu Ghileţchi şi Veaceslav Ioniţă. Ca urmare a unei sesizări a Partidului Liberal, Curtea Constituţională a constatat că a fost încălcată legea supremă. Autorii sesizării au remarcat că amendamentul făcut la politica bugetar-fiscală nu a avut avizul Guvernului şi nu au fost identificate surse pentru a compensa pierderile pe care le vor avea cei din administraţia publică locală ca urmare a redecondiţionării unei părţi din sursele financiare din impozitul pe venit al persoanelor fizice.