Lazăr Comănescu: Dincolo de demersurile politice, R. Moldova şi România trebuie să dea concreteţe unor activităţi şi să pună accentul pe chestiuni pragmatice
https://www.ipn.md/ro/lazar-comanescu-dincolo-de-demersurile-politice-r-moldova-si-romania-7965_970466.html
România este ţara care va susţine în continuare dezideratul european al R. Moldova şi va acorda ajutorul necesar să parcurgă acest drum cât mai repede posibil. Dincolo de demersurile politice, R. Moldova şi România trebuie să dea concreteţe unor activităţi şi să pună accent pe chestiuni pragmatice, a declarat presei luni seara, 7 iulie, la sfârşitul vizitei la Chişinău, ministrul român de externe Lazăr Comănescu, transmite Info-Prim Neo.
Declaraţiile au fost făcute după întâlnirea cu primarul general de Chişinău, Dorin Chirtoacă.
„L-am asigurat pe domnul primar general că România este şi va fi un puternic susţinător al demersului european pe care îl urmăreşte R. Moldova”, a menţionat Lazăr Comănescu. Oficialul român a subliniat faptul că pentru ca acest demers să fie reuşit în timp cât mai scurt, este extrem de important ca şi pe plan naţional R. Moldova să depună eforturile necesare pentru a îndeplini condiţiile aferente unui asemenea proces.
De asemenea, au fost discutate posibilităţi de colaborare între primăriile Chişinăului şi Bucureştiului, inclusiv pe chestiuni legate de aplicarea standardelor în materie de dezvoltare urbană, dar şi de gestionare a utilităţilor în conformitate cu standardele europene.
Dorin Chirtoacă a spus că experienţa pe care a acumulat-o România în acest demers de integrare europeană trebuie să fie transmis R. Moldova pentru a avea un parcurs asemănător, identic cu al României în direcţia UE, dar mult mai scurt. „Dorim ca acest lucru să se întâmple în circa 10 ani”, a declarat primarul de Chişinău. Sursa citată a comunicat că a abordat cu oficialul român problema sprijinirii şcolilor româneşti din regiunea transnistreană şi sprijinirea tuturor cetăţenilor R. Moldova în efortul lor de aderare la UE, inclusiv prin simplificarea trecerii de frontieră între R. Moldova şi România, dar şi prin soluţionarea dezideratului majorităţii cetăţenilor R. Moldova de a avea cetăţenie română şi de „a corecta prin aceasta ocupaţia din 1812-1940”.
Referitor la problema transnistreană, Comănescu a declarat că autorităţile române consideră că această problemă poate fi soluţionată doar prin negocieri în formatul „5+2” . „Încerc un sentiment de optimism în legătură cu soluţionarea conflictului, inclusiv o deschidere din partea UE de a găsi soluţii în formatul 5+2”, a conchis ministrul de externe al României.
În cadrul vizitei oficiale la Chişinău, ministrul român de externe a avut întrevederi cu preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, premierul Zinaida Greceanâi, prim-viceprim-ministru Igor Dodon. Lazăr Comănescu are, de asemenea, în program, vizitarea secţiei consulare a Ambasadei României, unde va fi însoţit de Andrei Stratan.
Într-un comunicat de la Preşedinţie se spune că Vladimir Voronin şi Lazăr Comănescu au pus accent pe importanţa semnării Tratatului de frontieră şi Tratatului politic de bază pentru eficientizarea dialogului bilateral. Şeful statului consideră că prin conştientizarea acestui obiectiv şi depunerea unor eforturi conjugate în vederea depăşirii dificultăţilor existente va fi posibilă trecerea spre o etapă calitativ nouă în raporturile dintre cele două ţări.
La întâlnirea cu spicherul Marian Lupu, Lazăr Comănescu a spus că relaţiile bilaterale dintre R. Moldova şi România trebuie să se dezvolte în baza unui parteneriat autentic fundamentat pe transparenţă, credibilitate şi valori europene. Oficialii au accentuat importanţa definitivării şi promovării unor relaţii de cooperare pe termen lung care să permită celor două state iniţierea unor proiecte de parteneriat în interesul cetăţenilor ambelor ţări.
Cu premierul Zinaida Greceanâi Lazăr Comănescu a discutat despre parteneriatul economic mai profund. Oficialul român a declarat că România tratează relaţiile cu R. Moldova drept relaţii între parteneri egali şi este dispusă să dezvolte aceste relaţii în toate domeniile. În contextul colaborării economice, Lazăr Comănescu a menţionat că Moldova este pentru România unul dintre cei mai importanţi parteneri economici. Toate aspectele economice între Moldova şi România urmează să fie discutate în cadrul şedinţei Comisiei mixte moldo-române pentru cooperare comercial-economică, preconizată pentru luna septembrie curent.
Lazăr Comănescu a întreprins la 7 iulie o vizită oficială în R. Moldova la invitaţia omologului său moldovean, Andrei Stratan. Aceasta a fost prima vizită oficială după vizita întreprinsă în iunie 2007 de premierul Călin Popescu-Tăriceanu. La 21 decembrie ministrul de externe de atunci Adrian Cioroianu a inaugurat noul sediu al Consulatului român de la Chişinău. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova a calificat vizita lui Cioroianu în Moldova drept un gest inamical.